Jordi Barre: nou dècades en nou webs

VilaWeb
Martí Crespo
07.04.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cantant rossellonès Jordi Barre, amb una incansable carrera musical en català des de 1963, fa noranta anys i, per celebrar-ho, els amics, els seguidors, alguns companys de professió com Cali i Tchéky Karyo i un grapat d’associacions li reten un homenatge musical al Palau de Congressos de Perpinyà. VilaWeb se suma a la celebració de les nou intenses dècades de vida de Barre amb un itinerari artístic i vital a través de nou webs. El recorregut s’obre amb aquesta biografia, que comença el 7 d’abril de 1920 a Argelers de la Marenda. I s’hi repassa l’ampli repertori discogràfic, format per una vintena de discs amb tota mena de cançons i peces, pròpies o no, versions musicades de poetes (Josep Maria Andreu, Josep Carner, Joan Cayrol, Jordi Pere Cerdà, Joan Maragall, Jaume Queralt, Joan Tocabens), cançons per a infants, espectacles teatrals…

En aquest últim apartat, el del teatre, Jordi Barre fa quaranta anys que s’encarrega de la direcció del Pessebre Vivent de Perpinyà (vídeo), una obra que es representa cada Nadal amb cançons tradicionals catalanes interpretades per un centenar llarg de cantaires.

L’artista també és al darrere d’algunes de les cançons més conegudes al nord del país, com Parlem català i Els hi fotrem, que s’ha convertit en un dels himnes oficiosos de l’USAP. Barre ha portat aquestes cançons per tots els racons dels Països Catalans i espais de l’Alguer, París, Amglaterra, el Japó…

En reconeixement d’aquesta incansable tasca de promoció de la cultura catalana dins el Rosselló i fora, el Municipi de Perpinyà va posar el seu nom a una escola del centre de la ciutat, on té un pes molt important l’ensenyament musical.

Per cert: si voleu fer un tast d’alguns dels temes del cantant, sols heu d’accedir al seu MySpace oficial (no el confongueu amb aquest altre), on hi ha una desena de cançons (la meitat de les quals, enregistrades en directe), l’agenda de concerts i alguns vídeos com aquesta biografia comentada per ell mateix.

Un altre vídeo destacable és l’entrevista que NetTV Cat li va fer el 2008, en ocasió de la publicació d’un recopilatori de la seva obra en tres DVD (espectacles, teatre cantat i cançons).

El diari L’Indépendant, per la seva banda, publica avui a portada un vídeo d’aniversari, que repassa la trajectòria del dinosaure de la cançó, com l’ha qualificat la Clau.

I el fotògraf Herve Donnezan, finalment, proposa en aquesta web una col·lecció de fotografies del veteraníssim artista rossellonès.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any