Notícies

Dimecres  07.04.2010  06:00

Jornada tensa al Cabanyal

L'ajuntament va fer aterrar cinc edificis, malgrat l'oposició dels veïns i la caució del jutge

Men?ame
 

'Això és inconcebible en un estat de dret', deia ahir a VilaWeb la diputada de Compromís, Mònica Oltra, parlant de la tensa jornada viscuda al barri valencià del Cabanyal. Veïns i polítics de l'oposició s'aplegaren de bon matí on hi havia les màquines per impedir que aterressin cap edifici, però la jornada va acabar amb tres pisos a terra. Abans, els agents havien fet fora amb violència el centenar de veïns i de polítics concentrats, dos dels quals foren detinguts acusats de desobediència a l'autoritat. A més, Oltra va rebre uns quants cops durant el desallotjament, com va explicar a VilaWeb (àudio).

Les màquines van aterrar el primer edifici a primera hora del matí. Era un pis amb dues façanes diferents, amb sortida a dos carrers: al de Sant Pere (número 29) i al de Lluís Despuig (número 26). Tot seguit veïns, membres de la plataforma Salvem el Cabanyal i polítics s'anaren aplegant davant el número 15 del carrer de Vidal de Canelles perquè no el tiressin a terra. Llavors, per impedir que s'hi afegís ningú més la policia va acordonar el carrer, cosa que va acréixer la indignació dels veïns, que començaren a cridar contra el desallotjament.

Mentre els veïns impedien que les màquines excavadores es moguessin, el jutge estudiava la petició de mesura especialíssima que demanaven la plataforma i la delegació del govern espanyol amb la intenció que ordenés el mateix dia la paralització dels enderrocaments. El jutge no la va acceptar, per manca de motius, però va admetre a tràmit les mesures preventives i va donar deu dies a l'ajuntament perquè presentés al·legacions. De fet, no va prohibir expressament l'enderrocament, però segons l'oposició i els veïns el govern local l'havia d'haver aturat fins que no hi hagués una decisió definitiva del jutge.

Ara, l'ajuntament va ordenar a la policia que comencés a desallotjar els veïns (àudio de Santsonalliure.org), i com que els manifestants no es movien, els agents els van anar fent fora arrossegant-los d'un en un. Entre els concentrats, a més d'Oltra, hi havia la coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, que va dir que interposaria una denúncia pels fets, el regidor socialista Vicente González Móstoles i el responsable del PSPV a la ciutat, Salvador Broseta.

Una volta desallotjats tots els manifestants, la policia espanyola i els bombers van fer fora dos individus que s'havien enfilat a la teulada i els van detenir per desobediència a l'autoritat. Les excavadores van tirar a terra l'edifici i després encara n'aterraren dos més: el número 105 del carrer de Sant Pere i el 98 del de Lluís Despuig. La portaveu de la plataforma va considerar l'actuació policíaca 'totalment desproporcionada', tenint en compte que entre els desallotjats hi havia 'diputats i càrrecs públics', i que els fets eren una 'ferida molt profunda a la gent del barri'.

El cas és que ahir va entrar en vigor la llei de mesures de protecció i rehabilitació del conjunt històric de la ciutat, aprovada a les corts pel PP, que declara expressament que el pla urbanístic del barri del Cabanyal no perjudica la zona considerada conjunt històric i que contravé l'ordre ministerial que considera l'enderrocament un espoli. I amb l'entrada en vigor de la llei, es va reprendre l'enderrocament.

Men?ame