Simó atribueix la tendència electoral a la baixa d’ERC al segon tripartit i a les convulsions internes

VilaWeb
Redacció
03.04.2010 - 13:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els recents sondatges que apunten a un descens electoral d’Esquerra i la proximitat de les eleccions fan que diferents dirigents del partit en comencin a analitzar públicament les causes. Si dijous fou el portaveu d’Esquerra al Senat, Carles Bonet, qui va atribuir aquest descens al fet de no haver aconseguit superar ‘la imatge de partit entre romàntic i revolucionari, poc solvent’ i va contraposar la gestió de Carod amb la de l’actual direcció, avui n’ha parlat la portaveu del partit al Parlament, Anna Simó. Simó atribueix aquesta tendència al fet que els electors ‘no han vist clara’ la participació en el segon tripartit i també a les covulsions internes d’Esquerra al congrés del 2008. Simó també diu que fins a l’estiu no es posaran noms a la llista que encapçalarà Joan Puigcercós i que Esquerra estudiarà pactar amb qui accepti convocar un referèndum sobre el futur de Catalunya.

Simó diu el partit ‘és conscient de fa temps’ de la tendència a la baixa que indiquen els sondatges i considera que al 2003 els va votar gent per diferents motius: els que volien canviar la manera de fer política de CiU i PSC, els que volien que ERC arrossegués CiU a posicions de major compromís nacional i els que volien l’alternança política i un pacte d’esquerres.

‘En el moment en què prens partit i t’inclines per una opció o altra, no érem ni som un partit amb possibilitats de majoria absoluta, una part de l’electorat diu que no és el que volia’, diu. Per això, considera que ‘la tendència a un menor suport a ERC’ té entre una de les causes ‘un segon govern que una part dels electors no han vist clara’. ‘L’aposta era clara, però una altra cosa és la percepció que la ciutadania hagi pogut tenir en funció de les seves expectatives’, diu, i afegeix: ‘les enquestes ens diuen que tenim molta feina per fer’.

Convulsions internes

Simó també reconeix que els conflictes i convulsions internes que hi ha hagut a ERC especialment durant el procés congressual després de la patacada a les eleccions espanyoles del 2008, continua passant factura. Per ella, ‘encara hi ha la visió que ERC continua tenint divisions internes tot i haver tancat el procés congressual i haver fet una transició tranquil·la i haver incorporat les diferents sensibilitats del partit’, una qüestió ‘pràcticament tancada’.

Simó, que és un dels noms més ben situats per ser el número dos de Puigcercós a les llistes juntament amb Ernest Benach, pròxim a Carod, consiera que les llistes ‘no tenen perquè ser un lloc per intentar evidenciar que el partit està unit’. Ara, tampoc nega que ‘aquesta pot ser una de les lectures que se’n faci’. ‘Absolutament partidària’ de les llistes cremallera, creu que és prematur parlar de noms per ocupar llocs a les llistes.

‘Queda molta feina’

Per Simó, els objectius que s’ha fixat la formació ‘no són fàcils’ i ha de convèncer que ‘ERC és igual a moviment, i aquest país necessita moviment per avançar’. ‘Hem de treballar tant com sigui possible per fer veure a la gent que ERC ha estat el partit motor’, afegeix, després de reivindicar també l’intent ‘d’arrossegar el PSC cap a posicions centrals pel que fa l’eix nacional’.

Pel que fa les possibilitats d’acords post-electorals, nega que condicionar acords a la convocatòria d’un referèndum sobre el futur de Catalunya, una de les condicions que el partit diu que vol imposar per a pactar, sigui sinònim inevitable de pas a l’oposició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any