Joel Joan:’la Llei del Cinema hauria de promoure la lluita contra la pirateria’

  • Les compareixences a la comissió parlamentària han continuat avui amb Joel Joan, Daniel Condeminas, Romà Gubern, Marta Franch i Joaquim Triadú

VilaWeb
Redacció
05.03.2010 - 20:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les sessions de compareixences a la comissió de polítioca cultural del Parlament han continuat avui per rebre la visita i la opinió de persones del sector sobre la Llei del cinema (pdf) que impulsa el govern. Avui hi han comparegut el president de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, el degà del Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya, Daniel Condeminas, el catedràtic Romà Gubern, i els advocats Marta Franch i Joaquim Triadú.

El president de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, ha dit que la Llei del Cinema ‘evita’ parlar de la pirateria i que aquesta hauria de ser, precisament, una llei que promogués la lluita contra aquesta pràctica per impulsar altres normatives de rang superior a l’Estat espanyol i a la Unió Europea perquè segueixin aquest camí. Joan també ha afirmat que ‘tard o d’hora’ el Parlament i els ciutadans hauran d’afrontar el fet que el cinema s’hauria de veure íntegrament en versió original, això sí subtitulat al 50% a les dues llengües cooficials al país.

El degà del Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya, Daniel Condeminas, ha fet quatre peticions pel projecte de Llei del cinema: reforç de les vinculacions del cinema amb la resta de l’obra audiovisual, aprofitament de les oportunitats de les noves tecnologies, facilitació de la consolidació de l’ecosistema empresarial català i més instruments concrets per l’educació i formació en l’audiovisual. Al seu torn, el catedràtic Romà Gubern ha assegurat que la convergència entre suports audiovisuals i la tecnologia digital són massa poc presents en aquest projecte de llei.

Els advocats Marta Franch i Joaquim Triadú, en la seva compareixença, han assegurat que la Llei del cinema és constitucional. Els advocats han respost a alguns dubtes plantejats pel catedràtic Ramon Torrent, que advertia que la llei podia vulnerar el dret de no discriminació entre estrangers contemplat a l’acord amb l’Organització Mundial del Comerç, un acord que està per sota la constitució i, per tant, no hi entra en contradicció. A més, Franch i Triadú han assegurat que la Generalitat no vulneraria el dret de cooperació lleial amb la Unió Europea perquè només hauria d’informar de la tramitació d’aquesta llei en el moment de donar ajuts.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any