L’Arxiu Maragall i Edicions 62 publiquen una nova edició de l’Obra Completa del poeta

  • Ahir es va celebrar l'acte institucional d'obertura de l'Any Maragall 2010-2011

VilaWeb
Redacció
03.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A iniciativa d’un grup d’especialistes vinculats a l’Arxiu Maragall, a la tardor arribarà el primer volum d’una nova edició de l’Obra Completa del poeta i intel·lectual Joan Maragall (1860-1911), que publicarà Edicions 62. L’equip que se n’encarrega és format per Lluís Quintana (que n’és el director), Glòria Casals, Ignasi Moreta, Francesco Ardolino, Enric Bou i Pere Maragall (responsable dels índexs). Cadascun té cura d’una part de l’obra i de la revisió de les altres parts. L’edició de l’obra coincidirà amb l’Any Maragall 2010-2011, que ahir es va obrir oficialment al Palau de la Generalitat.

L’editor Jordi Cornudella, responsable d’aquesta reedició per Edicions 62, ha explicat a VilaWeb que el primer volum (de tres) hauria de sortir a l’octubre-novembre, coincidint amb el 150è aniversari del naixement de Joan Maragall. Contindrà la poesia completa, a càrrec de Glòria Casals; el teatre, que és bàsicament ‘Nausica’, a cura Lluís Quintana; i les traduccions de poesia i de teatre, a cura de Francesco Ardolino.

El 2011 apareixeran els altres dos volums coincidint amb el centenari de la mort. S’hi aplegaran els articles i la resta de traduccions de novel·la i d’assaig, ‘molt importants per a resseguir la trajectòria intel·lectual del poeta’, diu Cornudella. I precisa: ‘L’epistolari resta fora de l’Obra Completa perquè no es considera obra.’

Joan Maragall és dels pocs escriptors catalans moderns que té més d’una edició de l’Obra Completa, comenta Jordi Cornudella. De la primera, se’n féu càrrec la seva esposa Clara Noble i va aparèixer poc després de la mort del poeta. En una segona edició, la dels fills, s’hi introdueix l’obra teatral ‘Nausica’ (amb el text establert per Carles Riba en la seva tesi doctoral). La tercera, és la de l’editor Josep M. Cruzet, de Selecta.

Obertura oficial de l’Any Maragall al Palau de la Generalitat

Ahir al vespre es va celebrar l’acte institucional d’obertura de l’Any Maragall 2010-2011, presidit per José Montilla. La comissió d’honor té de vice-presidents els ex-presidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras i Roser Maragall Garriga, en representació de la família.

La professora de la Universitat de Barcelona Glòria Casals hi va glossar la figura de Joan Maragall; es va presentar un fragment de l’espectacle poètic ‘Com si entrés en una pàtria’, amb Mireia Chalamanch i Oriol Genís, sota la direcció de Josep Maria Miró; i al final es va repartir una publicació que conté la conferència, els textos poètics i la revisió que Glòria Casals ha fet de les ‘Notes autobiogràfiques’ de Maragall.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any