Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  19.02.2010  06:00

Un estat català seria membre directe de la Unió Europea

L'informe 'Catalunya independent a la Unió Europea' del Cercle d'Estudis Sobiranistes i Horitzó Europa estudia els camins de l'ampliació interior europea dels nous estats

Men?ame
 

El Cercle d'Estudis Sobiranistes i Horitzó Europa presenten avui al matí, en una jornada sobre les perspectives d'ampliació interna de la UE, l'estudi 'Catalunya independent a la Unió Europea'. El document (pdf) exposa com es desenvoluparia l'ampliació interna i el procés de successió, segons els tractats de la Unió Europea. En cas que Catalunya avancés cap a un estat propi, 'com a territori europeu que és, no deixaria pas de pertànyer a la UE; és a dir, no hauria de sotmetre's a cap nou procés d'adhesió', segons que explica a VilaWeb Roger Albinyana, director del Cercle d'Estudis Sobiranistes.

L'informe recull els arguments jurídics i polítics 'per assegurar la continuïtat de Catalunya dins la Unió Europea', diu Albinyana. Segons que diu, en els processos d'ampliació de la Unió no hi ha prevista la situació d'un estat que es fragmenti. Per això l'estudi apel·la a les fonts de dret internacional consuetudinari (amb els exemples de Iugoslàvia, l'URSS i Txecoslovàquia, etc.) i conclou que, en aquest cas, s'aplicaria també un principi de successió i no de dissolució. 'Els estats sortints de l'estat espanyol assumirien els tractats de la UE' i esdevindrien automàticament membres de la Unió', segons Albinyana.

'A més, afegeix, a un país de 7,4 milions d'habitants, amb drets i obligacions derivats de la pertinença a la UE, no se li poden negar drets com ara el de la mobilitat de persones i béns ni els serveis'. És a dir, 'malgrat el buit legal', la Unió 'no negaria pas els drets als ciutadans catalans'.