El debat dels candidats a rector de la UV supera les previsions i demostra l’interès per la campanya

  • Quatre-centes persones, entre estudiants, professors i personal de la universitat van omplir la sala

VilaWeb
Redacció
20.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els quatre candidats a detenir el càrrec de rector de la Universitat de València (UV) van participar ahir en un debat a la sala d’actes de la Facultat de Filologia, moderat per Alfons Cervera. Els candidats Antoni Furió, Maria Antònia García Benau, Esteban Morcillo i Vicent Soler van defensar les propostes i punts de vista respectius en un ambient de cordialitat davant més de quatre-cents assistents, que van omplir la sala de gom a gom. Les qüestions principals de la discussió foren l’aplicació del Pla Bolonya, la política lingüística de la Universitat i el finançament. Vegeu el debat, sencer, en vídeo.

Tots quatre van defensar la necessitat del Pla Bolonya, entre més coses, perquè contribueix a europeïtzar les universitats del país. En tot cas, solament hi hagué algunes reserves sobre la manera de fer la transició. Els candidats Furió i Soler van exigir, en aquest punt i també en d’altres, més quotes i espais de participació dels estudiants. Van coincidir a lamentar, també, que encara no s’hagin aplicat els estatuts de participació dels estudiants.

No hi fan faltar, per part de tots els candidats, promeses i ofertes als tres estaments universitaris: el personal docent i investigador, el d’administració i els estudiants.

Política lingüística

Respecte de la política lingüística de la Universitat, Antoni Furió va ser contundent a l’hora d’afirmar que ‘no fer les classes ofertes en català en aquest idioma és un frau’. També el candidat Vicent Soler va defensar la importància de mostrar-se ferms en la política lingüística contra l’avenç de l’espanyol a la Universitat. I Maria Antònia García, l’única candidata que es va expressar en espanyol en el debat, també va defensar la presència del català a la universitat.

Joves investigadors

Els candidats van concordar en la necessitat de potenciar el paper dels joves investigadors a la universitat per tal de reforçar el futur de la funció investigadora i innovadora dels centres d’ensenyament superior; per això mateix, van considerar molt negatiu que l’any passat no s’hagués aconseguit el Campus d’Excel·lència per a la UV. En aquesta línia, el candidat Esteban Morcillo, fins fa pocs dies vice-rector de recerca de la Universitat, va destacar la importància de la internacionalització de la recerca i de fer ‘polítiques atrevides’ en aquest aspecte.

En aquest punt, amb matisos, tots quatre candidats van coincidir en la necessitat de potenciar la presència de la Universitat a Europa. Furió, un dels més contundents, va dir que ‘si per exemple hi ha un congrés de gerència universitària a Budapest, no pot ser que ningú de la Universitat no hi sigui, cal que hi haja un representant nostre i això s’ha de començar a fer urgentment’.

Finançament

També van demostrar-se, tots quatre, preocupats pel finançament de la universitat que, van dir, s’ha de revisar i millorar. A més, Antoni Furió i especialment Vicent Soler van acusar explícitament el govern valencià de no haver fet les inversions promeses a les universitats.

A la part final del debat, el públic va poder interpel·lar els candidats i van sorgir qüestions diverses com l’aplicació de les polítiques d’igualtat, l’ús de programari lliure, la política lingüística, el finançament o el pla Bolonya. Les repostes dels candidats van diferenciar-se poc entre sí i, de fet, acabat el debat, era difícil determinar-ne un guanyador clar, per més que Furió fou el més escoltat i aplaudit, seguit de Soler, García Benau i Morcillo.

Una campanya intensa

Cap dels candidats no va donar peu a possibles pactes amb altres candidatures, per la qual cosa es preveu una campanya intensa i, tot i que en el debat no se n’hi va fer referència clara, tots quatre candidats assumeixen que faran falta dues rondes per a l’elecció, car difícilment cap d’ells obtindrà majoria abslouta a la primera votació.

El debat, de més de dues hores, fou seguit atentament per la plana major de la universitat i per algunes autoritats municipals que hi van acudir, com ara la candidata del PSPV a la ciutat de València, Carme Alborch.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any