Zigor Larredonda, condemnat per col·laboració amb ETA, surt avui de la presó

  • Ha passat nou anys empresonat, igual que Diego Sánchez, que va sortir dissabte

VilaWeb
Redacció
20.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pres català Zigor Larredonda, condemnat per col·laboració amb l’escamot Barcelona d’ETA, surt avui al matí de la presó de Castelló 2 després d’haver complert íntegrament els nou anys de condemna. Dissabte va sortir Diego Sánchez, detingut en la mateixa operació policíaca. El col·lectiu de suport als presos polítics Rescat ha convocat avui un brindis a dos quart de vuit del vespre a la plaça de la Vila del barri de Gràcia (Barcelona) per donar la benvinguda a Larredonda.

Zigor Larredonda i Diego Sánchez van ser empresonats el gener del 2001 després d’haver-se presentat voluntàriament al jutjat, quan van assabentar-se per la premsa que els relacionaven amb un escamot d’ETA a Barcelona.

Absolt en el segon judici

Larredonda va ser jutjat dues vegades. En el primer judici el van condemnar a nou anys, que ha complert íntegrament, per col·laboració amb ETA; en canvi, en el segon fou absolt de l’acusació d’haver col·laborat en l’assassinat de Francisco Cano, regidor de Viladecavalls pel PP. Llavors Rescat va assegurar que el judici presentava irregularitats, com ara que el segon judici no s’havia d’haver fet perquè la sentència del primer desvinculava Larredonda del delicte que motivà el segon.

Vagues de fam

Durant els nou anys de presó, Zigor Larredonda ha fet més d’una vaga de fam per ‘les restriccions de les condicions de vida carceràries’: ha protestat per la restricció del nombre de persones que podien visitar-lo, de trucades telefòniques i d’objectes que podia tenir a la cel·la. ‘Aquestes demandes són de drets que la legislació espanyola reconeix a tots els presos, però han estat restringides per criteris estrictament polítics’, va assegurar aleshores Rescat. També demanava el reconeixement del seu caràcter de represaliat polític. De fet, el març del 2005, la família de Larredonda va denunciar a la Sindicatura de Greuges la situació de ‘vulneració de drets’ del pres.

Centenars de persones reben Diego Sánchez

Diego Sánchez va ser rebut dissabte per unes tres-centes persones a Barcelona, després de sortir de la presó. En aquella ocasió Rescat, igual que fa avui per Larredonda, va convocar un brindis en unes quantes poblacions per celebrar-ne l’alliberament.

En la mateixa operació policíaca foren detinguts Laura Riera (que hauria de sortir de la presó a l’agost), Marina Bernadó, Dolors Lòpez i el cantant Juan Ramon Rodríguez, ‘Juanra’, que va sortir en llibertat el maig del 2007.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any