Saura i Baltasar admeten errors però no assumeixen responsabilitats per l’incendi d’Horta

  • CiU, PP i el grup Mixt creuen que el govern ha amagat informació sobre l'incendi dels Ports i que ha d'assumir responsabilitats polítiques · Baltasar admet errors en l'explicació de les causes de l'incendi i demana disculpes

VilaWeb
Redacció
19.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’oposició va demanar ahir al president de la Generalitat que cessés el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i el d’Interior, Joan Saura, que van presentar-se al parlament per tornar-se a explicar sobre aquell incendi, en què van morir cinc bombers. Baltasar va admetre que hi havia hagut errors en la localització del lloc on va començar l’incendi d’Horta de Sant Joan i en la causa del foc (àudio), que constaven en el dossier preparat pel cos d’Agents Rurals. Però recalcà: ‘No hi va haver gens de precipitació ni d’intencionalitat en aquestes equivocacions’ (àudio).

La investigació de la jutgessa de Gandesa i els dictàmens, tant dels bombers, per una banda, com de l’Agència Estatal de Meteorologia, per una altra, fets públics aquests darrers dies, sobre les causes de l’incendi d’Horta de Sant Joan han forçat Saura i Baltasar a comparèixer de bell nou per donar explicacions. Llavors de l’incendi, el juliol de l’any passat Baltasar va explicar que un llamp havia fet unes brases que van derivar en un incendi, uns quants dies després, per causa de l’alta temperatura i de les ventades. Malgrat aquesta explicació, la jutgessa va encarregar una investigació als mossos d’esquadra que ha culminat amb la detenció de dos acusats d’haver calat foc.

CiU: ‘El govern intenta amagar responsabilitats’

Xavier Pallarès diputat de CiU al Parlament i batlle d’Arnes, localitat afectada pel foc ha demanat al president de la Generalitat, va demanar a José Montilla que cessi als dos consellers. Pallarès va dir: ‘El govern intenta amagar responsabilitats’ i va afegir: ‘Una part de la catàstrofe que s’ha produït és imputable al govern de la Generalitat’.

Pallarès també va dir que d’aquesta compareixença esperaven la veritat i la responsabilitat i que gràcies a la jutgessa de Gandesa es trobarà la veritat.

El diputat de CiU va acusar el conseller Baltasar de no escoltar les veus que apuntaven que el foc va començar 500 metres més enllà d’on deien. ‘Al govern ja li anava bé la teoria del llamp’, va dir. Pallarès també va assegurar que durant l’incendi es va actuar deixant de banda els alcaldes dels municipis. L’alcalde d’Arnes va concloure: ‘Si ens ha enganyat en la causa del foc, què més ens podem creure de la seva versió?’ i va afegir: ‘La gent de poble som senzills però no som imbècils’.

PSC: ‘És el moment de creure en les institucions’

Per la seva part, el diputat de PSC-CpC al Parlament, David Pérez va dir que ara és el moment de creure en les institucions. ‘Ara ja sabem qui són els responsables del què va passar’, va dir. ‘Mai no s’havia donat tanta informació sobre un incendi al Parlament’, va comentar. Finalment, Pérez va dir que no hi va haver cap relaxament del cos de Bombers: ‘Ens sentim orgullosos d’ells’, va concloure.

PP: ‘Ja no confiem en vosaltres, consellers’

Per la seva part, el diputat del PP Rafa Luna, també va demanar que Montilla cessi els dos consellers. ‘Vostès estan acorralats per el foc’. ‘El que haurien de fer són dues coses: O bé, donar explicacions al poble de Catalunya i després anar al Palau de la Generalitat a demanar a Montilla que els cessi, o bé primer anar a la Generalitat a demanar la seva dimissió i després donar totes les explicacions al poble de Catalunya’. Luna va dir que l’informe del govern no és cert: ‘no només ho diem nosaltres, també ho afirmen els sindicats de bombers’.

Luna va acusar al govern d’ocultar la veritat per no haver dit res dels informes que qüestionaven la tesi del llamp i va assegurar que els màxims responsables polítics són els consellers Saura i Baltasar. ‘Ja no confiem amb vosaltres, consellers’, va dir Luna.
 
El diputat va dir que des de l’incendi d’Horta s’han cessat tres caps de bombers i que els sindicats diuen que és una depuració de les responsabilitats per la descoordinació en el foc.

ERC: ‘El govern no ha mentit’

La diputada d’ERC al Parlament, Patrícia Gomà va reconèixer la feina del cos d’Agents Rurals i va dir que avalaven les mesures que ha proposat el govern: ‘Des de la calma hem de millorar tot allò que sigui possible millorar’.

Gomà va dir que l’oposició no ha actuat correctament dient que el govern ha mentit: ‘El govern no ha mentit perquè en cap moment no ha tingut la voluntat de fer-ho. El govern s’ha basat en informes tècnics com fa qualsevol altre executiu’.

Gomà també va assegurar que no volen interferir en el procés judicial que està en marxa i que quan hi hagi les conclusions ja les avaluaran políticament: ‘Ara no podem fer judicis paral·lels’, va afegir.

ICV: ‘S’ha aclarit la causa del foc tal i com es va demanar’

El diputat d’ICV, Jaume Bosch, va dir que en la sessió de juliol, es va demanar que s’investigués i s’aclarís quina és la causa del foc i ‘és precisament el que s’ha fet ara ‘.

Bosch va recordar altres focs en què hi ha hagut tesis oposades com la de l’incendi d’Aguilar, en què deu anys després del foc la justícia va condemnar Fecsa-Endesa i va concloure que no havia estat culpa en últim terme de dos detinguts, tot i que aquests havien intervingut en altres focs menors. ‘No els fa pensar en res, aquest cas?’, pregunta Bosch.

Baltasar admet errors

Ahir Baltasar va admetre les equivocacions en l’informe del cos d’Agents Rurals. ‘Es va cometre en error en la localització de l’origen del foc i en les causes, però no hi va haver cap precipitació ni intencionalitat en les conclusions. No s’ha mentit ni s’ha volgut amagar res’, va declarar Baltasar, que va demanar disculpes per les conseqüències que pot haver tingut la determinació errònia de les causes de l’incendi. El conseller de Medi Ambient va explicar per què es va arribar a la conclusió errònia del llamp. ‘El supòsit del llamp es fonamentava perquè hi ha estudis que avalen que hi pot haver una combustió lenta, sense flama, després de la caiguda d’un llamp, i perquè hi havia testimonis que confirmaven que havien vist que no va caure un llamp’.

Tot i amb això, Baltasar va defensar la professionalitat del cos d’Agents Rurals: ‘No són infal·libles i es poden equivocar’. Ara, va avançar que hi haurà canvis organitzatius que permetin una arribada més ràpida dels agents al lloc de l’incendi i una millor recollida de dades per determinar-ne les causes.

Saura nega haver amagat informació rellevant

Saura es va referir a la informació continguda al document ‘Incidències d’actuació’ número 6.044, on s’anoten minut a minut totes les incidències del 21 de juliol del 2009, quan va començar el foc, i on queda clar que hi ha diversos intents per contactar amb el comandament del foc però que això no va ser possible. Una altra de les anomalies que revela aquesta informació, publicada avui per ‘La Vanguardia’, és el fet que l’Infocat no va passar de fase d’alerta a la d’emergència fins passades les cinc de la tarda, quan quatre bombers ja havien mort. El conseller d’Interior va negar haver amagat informació rellevant sobre l’incendi d’Horta. Sobre aquesta qüestió, el departament explica que fou un despatx de Tarragona, que no tenia accés a tota la informació sobre les tasques d’extinció, qui va elaborar el document i diu que no és cert que no es pogués contactar amb el comandament.

El conseller d’Interior va dir que la mort dels cinc bombers fou un accident inevitable i imprevisible, que l’operatiu era correcte i adequat i l’increment imprevist de la força del vent, que va obligar a aturar els mitjans aeris, i els nou focus de l’incendi, també imprevistos, van propiciar l’accident.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any