Notícies

Divendres  01.01.2010  06:00

Any nou, tarifes més cares

S’apugen el metro, el tren, els peatges i l'electricitat; el preu del gas es manté

Men?ame
 

Com ja és habitual el nou any ve acompanyat d'un augment de tarifes. Aquest 2010, tanmateix, per causa de la crisi alguns preus es mantindran: és el cas del gas, i també el d'algun transport.

A Barcelona el bitllet senzill d'autobús i de metro sí que s'encareix i ho fa un 3,7%. Així doncs passarà de costar 1,35 euros a costar-ne 1,40, mentre que la T-10 passarà a costar 7,85 euros, encarint-se un 1,95%. En canvi el taxi i el Bicing de la capital catalana sí que congelen els preus. Al País Valencià es congelen els preus de Metrovalència i els del TRAM Metropolità d'Alacant. Mentre que els títols integrats amb altres mitjans de transport, l'AT Mensual i l'AT Jove en el cas de Metrovalència i els títols de la zona TAM en el cas del TRAM Metropolità d'Alacant, experimentaran un increment del preu.

Els bitllets que també s'incrementaran a partir d'avui són els de Renfe, El servei de rodalia s'encareix un 6% i els de mitja distància i regionals, un 5%. El TGV i llarga distància ho faran un 4%. D'aquesta manera, tots els serveis de passatgers de Renfe tindran augments superiors a l'Índex de Preus al Consum (IPC), que enguany serà del 0,3%. La companyia ferroviària ha rebut el vistiplau de la Comissió Delegada per Afers Econòmics per incrementar aquestes tarifes per sobre del que marca l'IPC.

Els peatges més cars

A partir d'avui els peatges que depenen de la Generalitat de Catalunya s'encareixen de mitjana un 0,69% per a turismes i motocicletes, i queden rebaixats en un 0,5% per als vehicles pesants. L'increment de preus en el cas dels peatges de turismes i motocicletes es situa al nivell que marca l'Índex de Preus al Consum (IPC) interanual a Catalunya corresponent al mes de novembre de 2009, que va ser del 0,7%. També s'incrementarà el peatge del túnel de Soller de Palma de Mallorca.

L'electricitat puja i el gas es congela

L'electricitat registrarà una pujada del 2,6% al gener però, en canvi, la de gas natural es congelarà. Segons càlculs del ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, l'augment de l'electricitat suposarà un increment mensual de 89 cèntims per a un consumidor de tipus mitjà. El preu de la llum puja cada any des de 2003, tot i que només des de 2006 (5,28%) ho fa per sobre de l'IPC.

Men?ame