Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  29.12.2009  14:35

Ausàs reitera la voluntat d'aprovar les vegueries al gener

Fonts del departament de Governació i Administracions Públiques han assegurat a VilaWeb que el conseller manté el compromís d'aprovar l'avantprojecte de llei de divisió del Principat en set vegueries

Men?ame
 

El conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, Jordi Ausàs, manté el compromís d'aprovar l'avantprojecte de llei de divisió de Catalunya en set vegueries aquest pròxim mes de gener, segons que han explicat a VilaWeb fonts del departament.

El govern, doncs, segons aquestes mateixes fonts, continua negociant perquè les vegueries siguin una realitat aquesta legislatura. Davant la polèmica generada recentment, el diputat de CiU al Parlament Lluís Corominas ha reclamat al PSC i ERC que 'deixin d'enfrontar-se a través dels mitjans de comunicació', i la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, ha instat el tripartit a retirar el projecte.

Els conflictes

El desencontre va esclatar fa setmanes amb el pre-acord que la conselleria de Governació segellar amb les entitats municipalistes, enmig d'alguns conflictes territorials que no estan d'acord amb la divisió que proposa el govern.

La Vall d'Aran, per exemple, s'oposa a la seva inclusió a la futura vegueria de l'Alt Pirineu, i el seu síndic ha dit que si prospera el pla de governació, el seu partit, Unitat d'Aran, trencarà amb els seus socis del PSC.

Tarragona i Reus, ciutats governades pel PSC, s'enfronten pel nom de la vegueria: Tarragona demana que es digui només 'Tarragona' i Reus defensa la denominació 'Camp'.

Per la seva banda, el batlle de Lleida, també socialista, Àngel Ros, ha refusat la creació de vegueries argüint que la societat no ha de pagar una administració més, i que no implicarà la desaparició de les diputacions provincials ni de les delegacions de la Generalitat, com asseguren els seus partidaris. Sobre aquesta qüestió, altres batlles del PSC, la majoria del Baix Llobregat, guarden silenci i prefereixen no pronunciar-se.

Mentrestant, en el denominat Penedès històric (Alt i Baix Penedès, Garraf i sud de la comarca de l'Anoia), i a l'Alt Ter, que engloba Osona i Ripollès, demanen que els dos territoris es constitueixin com a vegueries.

Per ara, el govern recorda i reitera que només hi haurà set vegueries, tot i que el text recollirà la possibilitat de crear-ne més.