El TSJIB decreta presó per Vicens sota fiança de 100.000 euros

  • UM encara ha de determinar si fa dimitir Nadal · La fiscalia demana la retirada del passaport a Flaquer

VilaWeb
Redacció
22.12.2009 - 19:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala del civil i del penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha decretat presó eludible sota fiança de 100.000 euros, abonable fins demà a mitjanit, per a l’ex-diputat Bartomeu Vicens, com a mesura cautelar, per una peça separada del cas So n’Oms, car considera que hi ha risc de fuga pel fet d’estar imputat en tres causes més. El Tribunal també li ha prohibit d’abandonar l’estat espanyol i li ha imposat vigilància permanent fins que no aboni la fiança.

A més, el fiscal ha demanat presó sota fiança de 150.000 per a Vicens per a una altra causa, el cas Maquillatge. Si el jutge accepta aquesta petició, cosa que se sabrà aquesta nit, Vincens tindria 24 hores per ingressar ambdues fiances. El seu advocat ha recordat que Vicens no té patrimoni perquè ja ha hagut de fer front a altres fiances i que probablement no podrà pagar-les.

Avui també ha declarat al jutge el president d’UM, Miquel Àngel Flaquer, encausat en el cas Maquillatge. El jutge encara no ha decidit si pren mesures cautelars contra ell, però la fiscalia demana que se li retiri el passaport i que se li prohibeixi d’abandonar l’estat espanyol.

Tots pendents de Nadal

Tot i que les declaracions de Vicens i Flaquer centren l’actualitat judicial avui a les Illes, la possible dimissió o cessament de l’ex-conseller de Turisme i regidor de l’ajuntament per Unió Mallorquina (UM), Miquel Nadal, és el que determinarà la continuïtat del pacte de govern. Aquest matí Nadal ha participat en la votació dels pressupostos de l’ajuntament de Palma. La seva presència al ple és molt significativa, car s’especulava que podria dimitir abans de la votació. Com que no ho ha fet, és d’esperar que la direcció d’UM prengui una decisió aquest vespre.

El cas és que el Bloc ha exigit l’apicació d’aquest codi ètic, segons el qual qualsevol càrrec públic sobre el qual recaiguin mesures cautelars ha de dimitir. Altrament, el Bloc trencarà el pacte de govern de les Illes. I, amb aquest codi a la mà, tot i que Nadal ja va dimitir de conseller, també ha de dimitir de regidor a l’ajuntament de Palma. De fet, el Bloc va donar un ultimàtum al govern divendres un cop va saber-se que el jutge havia ordenat la retirada del passaport de Nadal i va exigir-ne la dimissió en compliment del codi ètic acordat entre els socis. L’exigència del Bloc, a més, encara podria ampliar-se més en funció de les mesures que prengui el jutge avui: en cas que imposés cap mena de mesura cautelar sobre Miquel Àngel Flaquer, que a més de president d’UM és membre del Consell de Mallorca, el Bloc també n’exigiria la dimissió. Tot amb tot, Flaquer, ja ha dit que s’aplicarà el codi ètic i que dimitirà si el jutge li aplcia cap mesura.

Un pressupost controvertit

El pressupost aprovat avui per al 2010 a Palma és de 415 milions d’euros, un 13% menys que el d’enguany. El tinent de batlle d’Hisenda, Andreu Alcover, s’ha mostrat satisfet per haver aprovat un pressupost que, ‘tot i ser bo, segur que es pot millorar’. Ara, ha lamentat que s’hi hagi inclòs l’esmena del PP que elimina la plaça de l’assessora de Participació Ciutadana, Emylse Mas, i la de la directora del Patronat de Son Riera, Sara Mulet. Una supressió de càrrecs que Alcover ha qualificat d’element ‘distorsionador’ i el portaveu d’EU, de ‘forat negre’.

Es dóna el cas que Mas i Mulet són alguns dels càrrecs d’EU que més han insistit en la dimissió del regidor Miquel Nadal, que podria ser cessat avui mateix. Nadal ha participat en la votació dels pressupostos com a regidor del consistori, però fa uns dies que e

Munar, altra vegada citada

D’una altra banda, el magistrat instructor de l’operació Maquillatge ha tornat a citar a declarar a la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, per al pròxim 22 de gener, després que divendres passat no comparegués al jutjat d’instrucció on havia de declarar com imputada dins la peça separada del cas So n’Oms. Va al·legar la seva condició d’aforada com a presidenta del parlament i, per tant, la seva compareixença ha de tenir lloc davant el TSJIB.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any