El programari d’eyeOS, als servidors de més qualitat d’IBM

  • El projecte que van començar tres nois d'Olesa de Montserrat entra en una gran multinacional

VilaWeb
Enric Borràs Abelló
16.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els servidors mainframe System Z, els de més qualitat d’IBM i dels més reconeguts del mercat, inclouran a partir d’ara el programari d’eyeOS. IBM ofereix en una web especial el programari català adaptat per als propietaris dels servidors destinats a grans empreses. El projecte d’eyeOS, l’escriptori web d’èxit internacional que endegaren tres estudiants d’Olesa de Montserrat, entra així en el mercat dels EUA i de tot el món de la mà d’una de les empreses informàtiques més importants.

David Plaza, Marc Cercós i Pau Garcia-Milà, que començaren l’aventura de l’eyeOS quan tenien poc més de la majoria d’edat, l’any 2005, no s’imaginaven pas aleshores que arribarien a tancar un acord amb una de les principals empreses d’informàtica del món. El programa que idearen, a mig camí entre un sistema operatiu tradicional i un escriptori web, ha rebut des de llavors l’ajut de milers d’internautes i de programadors de divuit països i ha evolucionat fins al punt de convertir-se en una eina interessant fins i tot per a les multinacionals.

Aquest èxit s’ha d’atribuir, en bona part, al fet que eyeOS és programari lliure i té una comunitat de desenes de milers d’usuaris que ajuden a millorar-lo cada dia amb noves aplicacions i funcions. Aquesta és una de les característiques que en destaca IBM. Però, a més, és un programa capaç de funcionar en gairebé qualsevol ordinador que tingui un navegador d’internet. Les proves d’IBM també han demostrat que el programa funciona molt bé, encara que el facin servir milers d’usuaris alhora.

De fet, eyeOS ja ha superat el mig milió de descàrregues i és a punt d’arribar a la versió 2.0. Es preveu que aquesta versió surti l’1 de gener i que inclogui novetats que facilitaran la sincronització d’arxius i el treball en en un mateix document d’usuaris connectats des d’ordinadors diferents.

Aquest acord amb IBM, que l’ha inclòs al paquet de solucions de computació al núvol, pot donar una nova empenta al programari impulsat pels tres joves olesans, que ha de competir amb aplicacions web com les que proposen Google i Microsoft.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any