Els països africans es planten en les negociacions de Copenhaguen

  • La delegació del govern català ha hagut d'abandonar l'accés a la cimera després de set hores de cua

VilaWeb
Redacció
14.12.2009 - 18:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cimera del clima de Copenhaguen ha quedat col·lapsada en molts sentits quan falten dos dies per l’arribada de cent deu caps d’estat i de govern. Dins de la conferència els països africans han decidit plantar les negociacions perquè consideren que els països rics no volen avançar en una retallada de les seves emissions de CO2. Els africans han pres aquesta decisió amb el suport del G77 dels països en vies de desenvolupament. També hi ha una situació caòtica en el procés de registre i d’accés a la conferència per part dels membres de les entitats no governamentals. Precisament, la delegació catalana encapçalada pel vice-president Carod Rovira ha abandonat l’intent d’accedir al recinte després de set hores de cua sota el fred.

El govern ha traslladat a un hotel proper l’acte de signatura del protocol de col·laboració entre Catalunya i la regió senegalesa de Fatick i aquest dimarts participarà en la reunió del ‘Climate Group’, com estava previst. El conseller Baltasar i una part de la delegació han aconseguit entrar al recinte Bella Center de la capital danesa, on se celebra la cimera climàtica, però l’altre meitat del grup ha quedat atrapada en les llargues cues. Tota la delegació ha decidit llavors marxar del recinte i celebrar l’acte a l’hotel, però el Govern manté la seva oficina a la cimera i hi continua participant. De fet, el de la Generalitat és l’únic govern no estatal que té oficina pròpia en la reunió de l’ONU contra l’escalfament global, al costat de les dels Estats Units i de França.

El govern espanyol només ha acreditat a tres membres del govern: el conseller Baltasar, el president de la Generalitat, José Montilla, i el director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Frederic Ximeno. La resta de la delegació, incloent-hi el vice-president Carod-Rovira i la vice-consellera d’Acció Exterior i Cooperació, Roser Clavell, s’han hagut de registrar com a organització no governamental, així com els tècnics del departament de Medi Ambient que treballen en l’oficina del govern a la cimera.

La cimera paral·litzada unes hores pels països africans

La decisió dels africans, que són partidaris de perllongar el Protocol de Kyoto i que s’adopti un acord paral·lel per als països que no l’han subscrit, ha trstocat el programa de la cimera. Avui s’han ajornat les rodes de premsa previstes per anunciar els avenços de la cimera. ‘Els països africans s’han negat a continuar les negociacions a no sé que es prioritzi les discusions entorn el període d’aplicació del Protocol de Kyoto per sobre dels debats més generals de llarg recorregut’, ha explicat el director general de la ONG Oxfam Internacional, Jeremy Hobbs. Argumenten que ‘de les dues vies de negociació obertes, només la de Kyoto inclou mecanismes d’obligatorietat legal per a la reducció d’emissions per part dels països rics’.

Tanmateix, unes hores després d’haver-se retirat de les taules de negociació, els països africans han decidit tornar a la cimera. ‘Tornem’ ha dit Pa Ousman Jarju, de la delegació de Gambia després d’una reunió del grup africà. Jarju ha indicat que Dinamarca havia assegurat que les converses se centrarien a més en la petició dels africans de perllongar el Protocol de Kyoto.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any