Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  09.12.2009  06:00

El dret de vot dels immigrats, una gran novetat de les consultes

Primer capítol de l'Informatiu especial sobre el referèndum de VilaWeb TV

Men?ame
 

Diumenge 700.000 votants podran manifestar a les urnes si donen suport a la independència o no. D'aquests, 125.000 no tenen ciutadania espanyola: són immigrats procedents de tot arreu, que per primera vegada tindran l'oportunitat de dipositar el vot.

En el primer informatiu especial de VilaWeb TV sobre les consultes hem parlat amb alguns d'aquests immigrats, i fem un repàs de les grans xifres del referèndum de diumenge.

Diumenge els referèndums sobre la independència mobilitzaran 20.000 voluntaris que atendran 500 meses electorals, repartides per tot el territori. Hi votaran tots els pobles, o quasi, de dues comarques, el Pla de l'Estany i Osona. El Pla de l'Estany és l'única comarca on tots els municipis votaran; s'hi instal·laran 23 meses on podran dipositar el vot prop de 30.000 persones. A Osona no s'ha aconseguit que votessin totes les poblacions, però sí 34 municipis, amb 118.000 possibles votants, que representen més del 90% de la comarca i la més gran concentració de votants d'aquesta tanda. En total, hi ha prop de 700.000 ciutadans de 170 poblacions cridats a votar.

El vot immigrat, la gran novetat

D'aquests 700.000 ciutadans que diumenge tindran dret de vot, 125.000 seran immigrats, nous catalans que veuran reconegut per primera vegada el dret d'exercir el vot. Les normes del referèndum deixen ben clar que poden votar tots els individus empadronats en una població, independentment de si tenen ciutadania espanyola o no. Per això aquests dies algunes associacions d'immigrats s'han organitzat per abonar els referèndums i la independència. VilaWeb TV hi ha parlat i els ha demanat per què hi donen suport, en aquest reportatge.