Confusió sobre el segrest dels cooperants a Mauritània

  • Ball d'informacions contradictòries i sorprenents ahir a la tarda

VilaWeb
Redacció
02.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El seguiment del segrest dels tres cooperants de la Caravana Solidària a Mauritània va passar ahir moments de molta confusió perquè van sorgir informacions contradictòries i sorprenents que van ser desmentides pels governs espanyols i maurità. Algunes agències internacionals van informar de la localització, primerament, i de l’alliberament, després, dels tres expedicionaris catalans. Si cada informació apareguda va rebre un desmentiment de les institucions espanyoles o mauritanes, en tot moment va semblar que el final era més a prop que mai.

Després d’aquestes informacions que anunciaven l’alliberament dels cooperants, el president de Mauritània, Mohàmed Ould Abdelaziz, va negar que les autoritats haguessin localitzat els tres cooperants segrestats. Així, doncs, les operacions continuen com fins ara i, segons el govern espanyol, no hi ha cap indici que faci pensar que la informació de Reuters fos certa.

De fet, l’equip de Rodríguez Zapatero es va molestar per la publicació d’aquesta informació poques hores després de demanar ‘prudència’ i ‘discreció’ als mitjans de comunicació: ‘Entenc l’interès informatiu, però demano comprensió per la tasca que ha de fer el govern, pdrudència i discreció.’ Poques hores abans, el vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira també havia demanat que s’aturés ‘aquesta mena d’espiral progressiva de fabulació’ sobre els autors del segrest dels tres cooperants catalans a Mauritània i havia recordat que encara no hi havia res clar. Segons Carod, fins que els segrestadors no reivindiquin el segrest, les autoritats no podran decidir les accions a emprendre; per tant, va demanar serenitat i responsabilitat. Ahir mateix, el ministre de l’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va insinuar la possibilitat que darrere el segrest hi hagués al-Quaida del Magrib islàmic.

La Caravana Solidària continuarà a Mauritània

Francesc Osan, portaveu dels familiars dels tres cooperants segrestats i president de l’ONG Barcelona Acció Solidària, va anunciar ahir a la tarda que l’entitat continuaria l’expedició de la Caravana Solidària a Mauritània. Pel que fa a la informació respecte la localització dels segrestats a uns cent quilòmetres de la capital de Mauritània, ni l’ONG ni el govern espanyol no ho podien confirmar.

El fet és que tres dies després del segrest encara no se sap amb seguretat qui l’ha fet ni on paren els segrestats. La temença és que els segrestadors no s’hagin endut els cooperants a Mali, on hi ha bases d’al-Qaida. Que sigui un segrest de la xarxa islamista és, segons totes les fonts, la hipòtesi més temuda i que faria més complicada qualsevol solució. Aquestes hores vinents poden ser decisives en el desenllaç d’aquest fet. El govern de Mauritània ha demanat excuses a l’estat espanyol pel segrest i tem que tot plegat no afecti la relació amb el govern espanyol. A banda, el jutge de l’Audiència espanyola Fernando Andreu ha obert diligències sobre el segrest, en una investigació sota secret de sumari.

Enllaços
Array
Array
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any