Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  05.11.2009  20:08

La petja del canvi climàtic

A internet hi ha unes quantes eines per a detectar l'escalfament de la Terra i observar-ne els primers efectes

Men?ame
 

Aquesta setmana Barcelona és la seu de les darreres jornades preparatòries de la Conferència del Canvi Climàtic, que es farà a Copenhaguen el 7 de desembre, convocada per l'ONU. Mentre els països miren d'arribar a un acord per a lluitar contra l'escalfament mundial, avui us proposem de descobrir unes quantes eines en línia per a seguir en detall i en temps real els principals indicadors de l'escalfament de la temperatura de la Terra i, també, els efectes que ja ha causat en algunes regions i comunitats. El fotògraf Nicolas Mingasson, per exemple, va recórrer l'any passat, per encàrrec del diari Libération, les regions septentrionals del planeta per fer copsar, amb imatges i textos, les rapidíssimes mutacions que experimenta l'Àrtic. Un altre fotògraf, James Balog, va fer cap a Alaska per enregistrar l’acceleració de la fosa de la capa de glaç. La revista National Geographic té a EarthPulse un apartat sobre els efectes de l'escalfament, amb aquesta galeria fotogràfica inclosa. I la iniciativa On the Frontline of the Climate Change, l'han concebuda com un fòrum mundial dels pobles autòctons, les petites illes i les comunitats vulnerables al canvi climàtic.

Així mateix, l'ONU manté l'Atles del Medi Canviant, que repertoria els canvis que s'han observat aquestes últimes dècades en alguns indrets del planeta.

Agències espacials

L'agència espacial nord-americana (NASA) i l'europea (ESA) també han aportat recursos al seguiment del canvi climàtic. La NASA proposa de fer un cop d'ull als signes vitals de la Terra (gruix del glaç de l'Àrtic, nivell de diòxid de carboni, augment del nivell de la mar, temperatura global i dimensió de la capa d'ozó), recursos infogràfics i el servidor de vídeos GlobalWarmingTube. L'ESA, per la seva banda, permet de fer una revisió de la Terra (nivells de radiació, previsió d'ozó, temperatura dels oceans, incendis forestals...) i informa de les missions espacials que ha dedicat al canvi climàtic, com el recent envolament del coet SMOS (en què han participat universitats, entitats i empreses catalanes).