Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  11.10.2009  18:26

L'Exèrcit Irlandès d'Alliberament Nacional anuncia la seva dissolució

Era un dels grups armats republicans més actius del nord d'Irlanda

Men?ame
 

L'Exèrcit Irlandès d'Alliberament Nacional (INLA), un dels grups més actius del conflicte al nord d'Irlanda, ha anunciat avui, en un acte polític de l'Irish Republican Socialist Party a Bray (Irlanda), la dissolució com a grup armat. El comunicat no parla de desarmament, però se sospita que l'INLA ha contactat amb el cap de la Comissió Internacional Independent pel Desarmament, John de Chastelain. L'INLA es va escindir de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) per l'esquerra el 1975 i se li atribueixen més d'un centenar d'assassinats. El grup va declarar un alto el foc el 1998, però des d'aleshores se sospitava que alguns dels seus membres haurien participat en activitats delictives.

D'acord amb l'anunci d'avui, els caps de l'INLA es comprometen a perseguir la reunificació d'Irlanda i el socialisme per mitjà de mitjans exclusivament pacífics.

Procés de pacificació

Des de l'acord de Divendres Sant de 1998, les principals organitzacions armades implicades en el conflicte del nord d'Irlanda han abandonat la lluita armada. A més de l'IRA, han aturat l'activitat els grups unionistes Loyalist Volunteer Force, Ulster Freedom Fighters i Red Hand Command. L'Ulster Defence Association és en procés de dissolució.