Obama veu en el Nobel de la Pau una ‘crida a l’acció’

  • El president del EUA, guardonat amb el premi quan no fa ni un any que governa

VilaWeb
Redacció
10.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president dels Estats Units, Barack Obama, és el guanyador del Premi Nobel de la Pau d’enguany. Obama va comparèixer ahir a la tarda per dir que no mereixia el premi però que l’acceptava com a ‘crida a l’acció’ davant dels reptes als quals s’enfronta el món al segle XXI. Va dir que no veia, en el Nobel, cap reconeixement a la seva tasca sinó ‘una afirmació del lideratge nord-americà en nom de les aspiracions dels ciutadans de tots els països’.Obama va explicar que aquests reptes no podien afronta-se en solitari i que per això el seu govern treballava per ‘establir una nova era de compromís en què tots els països hauran d’assumir responsabilitats en el món que cerquem.’ En aquest punt, Obama va referir-se a algunes de les qüestions que ja ha tractat en aquests últims nou mesos que fa que és a la Casa Blanca. ‘No podem tolerar un món en el qual les armes nuclears s’estenguin a més països i en què el terror d’un holocaust nuclear posi en perill més persones’, va insistir. ‘Per això hem començat a adoptar mesures concretes cap a un món lliure d’armes nuclears, perquè tots els països tenen el dret de tenir energia nuclear pacífica, però també tots tenen la responsabilitat de demostrar les seves intencions pacífiques.’ La defensa d’un món sense armes nuclears ha estat una de les qüestions que més ha pesat en la decisió del Comitè Nobel.

També va referir-se al conflicte al Pròxim Orient i va dir: ‘Tots hem de posar la nostra part per a resoldre aquests conflictes que han causat tant de dolor i patiment durant tants anys’, i va reclamar una solució de dos estat en què ‘israelians i palestins visquin en pau i seguretat.’ ‘Sóc el comandant en cap d’un país responsable d’acabat una guerra i de treballar en un altre escenari per enfrontar-se a un adversari que amenaça el poble americà i els nostres aliats’, va dir, tot i que no va fer cap referència a la guerra a l’Afganistan, on el president nord-americà té previst d’enviar-hi encara més soldats.

Obama va voler compartir el premi amb ‘qualsevol persona que lluiti per la justícia i la dignitat […]. Aquesta sempre h estat la causa d’Amèrica, per això el món sempre ha mirat Amèrica i per això crec que Amèrica continuarà al capdavant.’

El jurat destaca els esforços d’Obama

A l’hora de justificar la distinció conferida a Obama, el jurat esmenta ‘els seus extraordinaris esforços per enfortir la diplomàcia internacional i la cooperació entre els pobles’. Encara no fa ni un any que Obama va arribar a la presidència dels Estats Units. Es dóna el cas que l’ex-vice-president Al Gore va guanyar fa dos anys el mateix premi. Obama ‘ha creat un nou clima internacional’ i és un model per a la resta de dirigents polítics, especialment en la lluita per la reducció dels arsenals nuclears i la resolució del conflicte israelo-palestí, diu també el jurat del Nobel.

A més, el president del Comitè Noruec del Nobel i ex-primer ministre de Noruega, Thorbjørn Jagland, va dir que la concessió del premi no era gens precipitada: cert que Obama va atènyer el poder el gener passat, però els seus esforços per establir una diplomàcia multilateral ja l’avalen a bastament.

Però molts han trobat sorprenent aquesta distinció. D’entrada, el nom del president nord-americà no figurava entre els possibles aspirants al premi, i sí que hi figuraven activistes dels drets humans de la Xina, de l’Afganistan… o figures polítiques de l’Àfrica.

Els altres premiats

Fins ara s’han fet públics el Nobel de Literatura a la poetessa i novel·lista germano-romanesa Herta Müller; el de Química als investigadors Ramakrishnan, Steitz i Yonath, pels estudis sobre el desenvolupament dels antibiòtics; el de Física als impulsors de la fibra òptica i del sensor CCD, Charles K. Kao, Willard S. Boyle i George E. Smith; i el de Medicina als americans Blackburn, Greider i Szostak, descobridors dels telòmer, pels treballs en la lluita contra el càncer i l’envelliment.

Enllaços
Comitè Organitzador dels Premis Nobel: Anunci Oficial | (Versió en català).
The New York Times: Obama Says He’s ‘Surprised’ and ‘Humbled’ by Nobel Prize | CNN: Obama: Nobel Peace Prize is ‘call to action’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any