Notícies

Dimecres  07.10.2009  19:46

L'Ajuntament de Vic també dóna suport a les consultes independentistes

Men?ame
 

L'Ajuntament de Vic ha aprovat avui una moció de suport perquè entitats de la ciutat impulsin una consulta popular sobre la independència. La moció, amb un text genèric i poc definit que acontentava els grups promotors, s'ha aprovat amb els vots favorables dels grups que l'havien consensuada (CiU, ERC i CUP) i ICV-EUiA. Plataforma per Catalunya s'ha abstingut i el PSC, que governa juntament amb CiU i ERC hi ha votat en contra. Alfons López Tena i Uriel Beltran han assistit a la votació.

En total, una desena de membres de la plataforma Osona Decideix ha estat presents al ple. L'entitat és l'encarregada de coordinar les consultes que es fan als municipis osonencs. Uriel Bertran ha dit que Vic se sumava a 'l'onada' de pobles catalans que farien consultes i ha destacat la importància de la capital d'Osona, que ha definit com d'una 'llarga tradició catalanista'.

Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), alcalde de Vic, considera que la moció aprovada no és de mínims sinó 'de màxims'. L'alcalde ho interpreta pel fet que es dóna suport a una iniciativa de la societat civil i que la moció aconsegueix superar la part 'més polititzada'. D'aquesta manera, passa a ser un reconeixement al paper de la societat civil. L'alcalde de la capital osonenca considera que la societat civil té dret a ser reconeguda i demana que quan es faci la consulta cada ciutadà pugui votar de manera lliure.

El regidor de CiU i portaveu d'aquesta formació, Xavier Solà, ha estat l'encarregat de coordinar el text aprovat. Considera que la moció dóna suport a idees com el 'reforç democràtic i la implicació de la ciutadania'. Solà diu que la moció ha estat impulsada per tres grups que tenen 'objectius nacionals molt semblants' tot i que en 'velocitats diferents'. El primer tinent d'alcalde de Vic considera que la moció només és un 'gest' però que aquests en política i institucions són 'molt importants'.

Des d'ERC, el regidor Joan López ha defensat que 'més valia un acord de mínims que no un no acord'. Per López, el procés seguit des de la consulta d'Arenys de Munt va posant 'cada un al seu lloc'. López considera que l'estat està fent el 'ridícul més espantós' volent 'quadrar' un estat de les autonomies que fa 'aigües per tot arreu'. López lamenta que sempre es digui que l'autodeterminació 'no toca' i ha dit que el procés havia començat i ja no hi havia 'marxa enrere'.

La portaveu de la CUP, Laia Jurado, ha afirmat que amb aquesta moció Vic podria decidir i que alguns ciutadans que 'd'una altra manera potser no hi anirien' es podrien mobilitzar. Jurado considera que les consultes són un acte democràtic. Des d'ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, ha dit que votaven a favor de la moció com a suport 'a les entitats de Vic' perquè considera que la consulta ha de ser un moviment de col·lectius socials.

Arguments en contra i d'abstenció

El segon tinent d'alcalde i portaveu del PSC, Josep Burgaya, considera que l'estratègia de fer consultes popular és 'respectable però equivocada' perquè es vol anar impulsant la independència a través de 'costellades'. Burgaya s'ha fet seves algunes crítiques a aquest procés que han apuntat que aquestes consultes 'vulgaritzen' i són un 'simulacre' d'una futura consulta decisòria a nivell català. Pel portaveu socialista amb la moció i les consultes s'estan creant falses expectatives i forçant un 'fals dilema' que la població no té.

El portaveu de la PxC Josep Anglada ha dit que la moció era 'ambigua, descafeïnada i de mínims' i que no serviria 'absolutament per res'. Per Anglada, la moció no deixa de ser un 'festival preelectoral' per crear una cortina de fum davant d'altres problemes com la crisi econòmica.

Men?ame