Uns 300 anti-feixistes han participat en la manifestació contra la Hispanitat al centre de Barcelona

  • A la Seu Vella de Lleida, les JERC hi han penjat una senyera gegant · A Palma hi ha convocats actes a la tarda

VilaWeb
Redacció
12.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sota les consignes ’12 d’octubre, res a celebrar’ i ‘Qui sembra la misèria, recull la ràbia’, uns tres-cents manifestants anti-feixistes han recorregut els carrers de Barcelona en la tradicional marxa contra el dia de la Hispanitat. Els concentrats han sortit a migdia de la plaça Urquinaona i s’han desplaçat fins a l’avinguda Diagonal. A la plaça Joan Carles I han aturat el trànsit i han llegit un manifest centrat en el dret dels pobles de decidir sobre el futur.Malgrat l’ampli desplegament policial que hi havia a la vora de la delegació del govern espanyol, els organitzadors de la marxa, Esquerra Independentista del Barcelonès i la Plataforma Anti-feixista de Barcelona, destaquen que enguany no hi ha hagut incidents. Després de la lectura del manifest, els activistes han fet un minut de silenci en homenatge a ‘les víctimes de la massacre genocida que ja dura cinc-cents anys’.

Un portaveu de l’organització ha criticat que, un any més, s’hagi autoritzat la concentració feixista a Montjuïc, i ha recordat que aquesta cita només reivindica una massacre perpetrada contra els pobles indígenes d’Amèrica Llatina que no ‘hauria d’enorgullir ningú’. El portaveu ha recalcat el caràcter pacífic de la manifestació antifeixista.

Manifestacions pel territori

Grups anti-feixistes han dut a terme manifestacions en algunes altres ciutats per protestar contra el dia de la Hispanitat. A Lleida, per exemple, les joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) han penjat una senyera gegant a la Seu Vella en rebuig a la celebració del dia de la Hispanitat. El portaveu de les JERC a Lleida, Gabriel Ramon, ha afirmat que ‘un estat que no reconeix el dret de l’autodeterminació no és democràtic’. Durant el matí, a més, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) lleidatana ha restituït una placa commemorativa al monument dedicat al bombardeig del liceu escolar pel bàndol franquista durant la guerra de 1936-1939. Una placa que van col·locar entitats independentistes ara fa dos anys i que fou arrencada poc després.

Paral·lelament, la Joventut Nacionalista de Catalunya ha aprofitat la jornada per reclamar que el dia 12 d’octubre no sigui festiu a Catalunya.

Jornada a Palma

A Palma, Maulets, SEPC, Endavant i Gent Activa Palma han preparat també una jornada de protesta. Ha començat a les 17.00, i inclou torneig de futbol, taller de grafits, una conferència d’Andrés Poveda (sociòleg indigenista colombià) i Martí Marín (professor d’història de la Universitat Autònoma de Barcelona), i un sopar popular.

Enllaços
Web d’Esquerra Independentista del Barcelonès.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any