Notícies

Divendres  11.09.2009  09:27

Les polèmiques decisions judicials al voltant del referèndum d'Arenys de Munt reboten a Europa

El líder dels socialistes alemanys a Europa i els vice-presidents del grups popular i liberal reclamen prohibir les manifestacions de la Falange

Men?ame
 

La manifestació de la Falange contra la consulta independentista d'aquest diumenge a Arenys de Munt ha arribat al Parlament Europeu. Eurodiputats alemanys i italians dels principals grups polítics han reclamat que la prohibició de la simbologia nazi i feixista s'estengui també a l'estat espanyol i han criticat que la justícia autoritzi la protesta de la Falange. 'Aquesta manifestació reivindica un sistema totalitari brutal i inhumà que ha mort milers d'europeus, i cal prohibir-la arreu', ha dit el vice-president dels populars, Manfred Weber.

'No em puc creure que l'Espanya democràtica d'avui permeti una manifestació així', ha lamentat el verd Michael Cramer. L'Eurocambra no té competències per obligar el govern espanyol a fer el mateix que Alemanya o Itàlia i prohibir la simbologia feixista, però el líder dels eurodiputats socialistes alemanys, Bernhard Rapkay, diu que 'cal castigar qualsevol europeu que faci servir els símbols relacionats amb el feixisme'.

Proposta de sessió plenària a la Comissió Europea per a fer una resolució

'El problema no és si restringir o no la llibertat a manifestar-se, del que es tracta és de no ofendre la memòria de les persones que se senten profundament ferides si veuen aquests símbols', adverteix el vice-president dels liberals europeus, Niccolò Rinaldi. L'eurodiputat italià proposa 'fer un debat en sessió plenària amb la Comissió Europea i preguntar-li si considera que el comportament de l'estat espanyol, que autoritza aquest tipus de manifestacions, s'adequa o no als estàndards europeus'. Rinaldi també aposta per pressionar el govern espanyol 'aprovant conjuntament una resolució que, tot i no tenir valor normatiu, expressa la veu dels ciutadans del poble europeu i, per tant, té un valor simbòlic substancial'.

Weber, Cramer, Rapkay i Rinaldi han reaccionat amb 'estupor' a la decisió de la justícia de permetre les protestes de la Falange. 'Fraga Iribarne, ministre franquista, ha seguit en actiu tres dècades més després de la mort de Franco, no em puc creure que a Europa passin aquestes coses', lamenta l'eurodiputat verd Cramer. Com Rinaldi, Cramer aposta per pressionar l'estat espanyol 'amb una resolució que critiqui que es permeti honorar els símbols franquistes', ja que Estrasburg no té competències per a obligar-lo. 'A Alemanya està prohibit manifestar-se a favor d'Adolf Hitler i això és bo, perquè va ser un dictador sanguinari, cruel per a tot els europeus, no em puc imaginar una manifestació així a Alemanya, no es toleraria', diu.

Rinaldi entén que en alguns estats europeus, 'especialment al nord, hi hagi una major tolerància perquè no han patit mai els crims del feixisme'. Però adverteix al govern espanyol que 'l'esperit europeu majoritari és que hi ha una línia que no es pot ultrapassar, quan es comença a ofendre els sentiments col·lectius, i encara més quan la identitat europea s'ha construït sobre la base del combat contra el nazisme i el feixisme'. Precisament aquesta setmana, l'eurodiputat d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha promogut un manifest de suport a la consulta independentista d'aquest diumenge a Arenys de Munt que ha rebut el suport de sis eurodiputats del seu grup parlamentari.

Men?ame