Notícies

Dimecres  09.09.2009  15:39

Indignació per les decisions judicials sobre la consulta d'Arenys de Munt

Els organitzadors de la consulta esperaran l'estudi dels seus serveis jurídics per decidir la ubicació definitiva de les urnes

Men?ame
 

La decisió de la justícia de no deixar a l'Ajuntament d'Arenys de Munt donar suport a la consulta per la independència de Catalunya (interlocutòria, en pdf) i, en canvi, permetre la manifestació de la Falange per diumenge (sentència, en pdf) ha indignat CiU, ERC i ICV. El PP i Ciutadans ho han celebrat, mentre que el PSC i el govern de Catalunya segueixen sense pronunciar-se sobre la qüestió. El conseller de Governació, Jordi Ausàs ha insinuat que la llei de consultes permetrà fer preguntes com la d'Arenys de Munt.

A més, Ausàs ha mostrat el seu rebuig a la sentència del TSJC i ha dit que el resultat de la justícia l'ha 'desorientat' perquè 'no es pot entendre es miri com es miri'. El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol ha dit: 'El nivell de ridícul i la pèrdua de papers fruit de la reacció dels estaments de l'Estat ens deixa perplexes'. 'Ho hem dit pel dret i pel revés, una consulta com la d'Arenys per part d'una entitat privada no podia generar el rebombori que ha generat a la resta de l'Estat', ha remarcat.

La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha deixat ben clar que no comparteix 'l'enfocament jurídic que s'ha donat en les dues qüestions'. 'És una consulta plenament legal', ha recalcat, al temps que ha indicat que aquesta s'ha de fer 'en un altre lloc'. Simó s'ha preguntat: 'Com pot ser que s'autoritzi una manifestació d'un grup falangista que ve a propiciar tensions i coartar la llibertat dels ciutadans i, en canvi, no es deixi que l'Ajuntament doni un mínim suport d'infraestructura en una entitat?'.

Per la seva part, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha criticat que 'és una decisió lamentable'. 'Amb molt senderi el Govern i Interior van posposar la manifestació per evitar qualsevol provocació el dia de la consulta', ha dit, al temps que ha afegit que 'el Govern va actuar per evitar la provocació de la Falange i és un error que avui el jutge hagi permès la concentració el mateix dia que es fa la consulta'. Camats ha conclòs: 'És un error que s'autoritzi una manifestació que és una provocació i està feta per provocar problemes el diumenge'.

El PP i Ciutadans aplaudeixen les decisions judicials

En canvi, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha mostrat el seu absolut respecte a les decisions judicials. 'Hem cregut que s'havien de prendre totes les mesures per evitar el referèndum a Arenys de Munt. Volem evitar aquestes propostes i deliris independentistes de molts', ha remarcat.

El president i parlamentari de Ciutadans, Albert, Rivera, ha celebrat les últimes decisions judicials. Així mateix, ha reclamat al conseller de Governació, Jordi Ausàs, que comparegui al Parlament 'per explicar en seu parlamentària perquè no va actuar com ho ha fet el govern espanyol quan algú comet una il·legalitat'. 'No es pot fer partidisme des d'una conselleria ni independentisme des de la conselleria de Governació', ha dit.

Rangel diu que l'estat espanyol ha actuat de forma 'correctíssima'

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, ha dit que la decisió demostra que 'l'actuació de l'administració general de l'estat ha estat correctíssima'. En declaracions a l'ACN, Rangel s'ha defensat d'aquesta manera de les crítiques dels partits polítics, que havien considerat desmesurada l'actuació de l'estat espanyol en aquest cas. D'altra banda, Rangel ha afegit que la resolució és 'molt clara i molt contundent'.

Després de saber la decisió judicial, els organitzadors de la consulta han dit que es faria de totes maneres. I el batlle, Carles Móra, ha anunciat a Ràdio Arenys que presentaria un recurs contra la prohibició de la jutgessa de l'acord municipal per donar suport a la consulta, subscrit per tots els grups tret del PSC.

El jutjat del contenciós administratiu número 14 de Barcelona ha decidit avui de mantenir la suspensió de l'acord de l'Ajuntament d'Arenys de Munt per donar suport a la consulta popular per la independència del diumenge vinent. Així ho va demanar l'advocat de l'estat, Jorge Buxadé, ex-candidat de Falange. Precisament la Falange es podrà manifestar, tal com volia, diumenge mateix. Així ho ha decidit la sala segona del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha acceptat el recurs dels falangistes contra la decisió del departament d'Interior de canviar de dia la manifestació.

La Falange podrà manifestar-se diumenge vinent

Sobre la manifestació de la Falange, el TSJC permet que es faci el dia 13 mateix a la plaça de Catalunya entre les 12.30 i les 14.00. La sentència explica que el secretari de Seguretat de la Generalitat va dictar una resolució el 14 d'agost en què modificava el lloc de la concentració d'acord amb els informes policials i per raons d'ordre públic, però no va modificar-ne la data, cosa que sí que va fer en un informe posterior, el 2 de setembre, contra el qual va presentar recurs la Falange. Per a la Sala, la modificació de la data 'suposa una alteració de tal calibre que equival a la pràctica a una prohibició' i afegeix que priva al dret de reunió i d'exposició d'idees públiques a la Falange.

Davant la permissió de la manifestació de la Falange, el regidor de la CUP d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis ha dit que si diumenge hi ha aldarulls i enfrontaments algú haurà d'assumir responsabilitats. Móra ha explicat que per evitar que hi hagi incidents ja hi ha preparat un dispositiu conjunt de la policia local amb els mossos d'esquadra.

Men?ame