Notícies

Divendres  04.09.2009  16:04

De la Vega: 'l'autodeterminació i la independència no caben en la constitució'

Ha parlat de la consulta d'Arenys de Munt a la conferència de premsa del consell de ministres

Men?ame
 

La consulta per la independència d'Arenys de Munt arriba cada vegada més enllà. Avui, a la conferència de premsa posterior al consell de ministres, n'ha parlat la vice-presidenta espanyola Maria Teresa Fernández de la Vega. Ha dit que 'l'autodeterminació i la independència no caben en la constitució' i ha assegurat que la consulta no es faria a l'Ajuntament. D'una altra banda, Artur Mas ha dit que avui que hi votaria en favor de la independència.

Pel que fa a Mas, ha afegit: 'Una entitat té a dret a fer el què cregui i després la gent hi participarà més o menys i si l'Ajuntament d'Arenys de Munt creu que aquesta entitat necessita una mica de suport per a fer aquesta activitat, per què no?'.

La consulta es farà, malgrat els obstacles

'Quan la gent ens veu al carrer ens demana que es faci la consulta' ha dit a VilaWeb Josep Manel Ximenis, regidor de la CUP d'Arenys de Munt i membre de la comissió organitzadora de la consulta sobre la independència. Segons ell, el recurs de l'advocat de l'estat i la prohibició judicial que l'Ajuntament doni suport a la consulta no han fet sinó donar-hi més publicitat. 'No deixarem de fer-la, perquè la gent del poble ens ho demana', afegeix.

El regidor, tot i la decisió del jutjat de contenciós administratiu número catorze de Barcelona, confia que podran fer la consulta i que, a més, la faran a la sala que l'ajuntament els volia cedir. I si no fos possible de fer-la allà, la farien igualment en qualsevol altre espai cedit per alguna de les moltes entitats d'Arenys de Munt que ja s'han ofert. El batlle d'Arenys de Munt, Carles Móra, ja deia ahir que també confiava que la jutgessa canviaria d'opinió, perquè, la sala que havien previst per a la consulta, la cedeixen a qualsevol entitat que la demana. Es demana per què la poden cedir a la colla gegantera, per exemple, i no als organitzadors de la consulta; tot i amb això també va dir que, si no, la farien en un altre lloc, que ja tenien moltes propostes.

De totes maneres, 'per què volem el suport de l'Ajuntament, si ja tenim el de l'estat espanyol?', diu Ximenis amb sornegueria: 'Que l'estat deixi d'ignorar-nos és el millor suport que ens podia donar.' I és que la consulta ha passat de ser una iniciativa local a aconseguir molt més ressò que no havien previst: 'Avui han vingut a fer una emissió en directe de Tele 5 i rebem mostres de suport de tot el món. No esperàvem pas aconseguir més de mil vots a la consulta', però ara, amb la publicitat que els ha garantit tota la polèmica, els organitzadors pensen que hi pot participar més gent i molts més pobles del país s'hi han interessat. Aquest és el cas de Seròs (Segrià), on el batlle, Gabriel Pena, ja va dir abans-d'ahir que també farien la consulta.

Ximenis diu que la consulta era tan sols per a fer pedagogia, perquè la independència podia ser positiva en aspectes com la defensa de la llengua o l'espoliació fiscal. 'Però ara l'estat espanyol ens ha fet aquesta pedagogia per la via de l'exemple: ara tothom sap qui són els demòcrates i qui no, qui vol donar veu a la gent i qui no la vol deixar parlar.'

D'un 'joc de deshinibició' a una 'votació èpica'

Les assemblees de la CUP del Maresme han definit la consulta de 'fita històrica'. Jordi Bilbeny, 'historiador i membre de la CUP d'Arenys de Munt, ha dit que que gràcies als retractors de la consulta, el que s'havia plantejat com 'un joc de desinhibició mental' esdevindrà una 'votació èpica'.

D'una altra banda, els membres de la CUP també han afirmat que no tenien por de la manifestació de la Falange i que farien responsable el Departament d'Interior dels possibles incidents.

Men?ame