Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  04.07.2009  06:00

El Cant de la Sibil·la acomiada Baltasar Porcel a Andratx

El president Antich i l'ex-president Pujol encapçalen una cerimònia protagonitzada per familiars i amics

Men?ame
 

L'escriptor Baltasar Porcel, traspassat dimecres amb 72 anys, és soterrat avui a la seva vila natal, Andratx (Mallorca). Allà el Cant de la Sibil·la ha obert la cerimònia de comiat on han parlat familiars i amics de l'escriptor, entre els quals la seva dona i fills, Damià Pons, Sebastià Alzamora o Sergio Vilasanjuan. La batlesa d'Andratx també ha pres la paraula en un acte on hi havia el president Antich i l'ex-president Pujol entre altres autoritats.

A la cerimònia laica de comiat han assistit també la consellera de cultura balear Barbara Galmés i el conseller de cultura català Joan Manuel Tresserras.

Comiat ahir a Barcelona

Les despulles de l'escriptor han arribat a Mallorca aquest dissabte, després que ahir va ser acomiadat a Barcelona.

Ahir, un miler de persones, entre lectors, polítics i escriptors, van passar per la capella ardent del Palau Moja de Barcelona per dir-li l'últim adéu. Fèlix Riera, editor de Grup 62, va explicar que l'editorial reeditaria aviat els deu principals títols de l'escriptor.

El conseller de cultura, Joan Manuel Treserras, va ser present des de primera hora del matí i fins que es tancaren les portes. Fou ell qui va parlar amb la família del futur homenatge que es farà per commemorar l'obra d'un dels més grans escriptors catalans. Tresserras parlava d'un homenatge 'multitudinari' que es començarà a preparar després de l'agost i dedicat a 'exaltar' el valor de Porcel com a escriptor i la seva obra.

Un dels polítics que més va treballar amb Porcel va ser Jordi Pujol. L'ex-president de la Generalitat va impulsar conjuntament amb Porcel l'Institut Català de la Mediterrània. Un projecte ambiciós engegat per un home 'potent' i, segons Pujol, qui 'millor' podia explicar el que significava la mediterrània. L'ex-president es confessava amic seu tot i que, de vegades, el mallorquí l'havia criticat.

També va passar per la capella ardent el president de la Generalitat, José Montilla, qui va dir que Porcel havia deixat un buit, car era un 'referent' de les lletres catalanes, 'compromès amb el seu temps i el seu país'.

Per la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, va qualificar l'escriptor de 'gegant de les lletres'. A més, va dir que el d'ahir era un comiat 'relatiu' perquè hom pot retrobar-se cada dia amb Porcel a través dels seus llibres.

La cantautora Maria del Mar Bonet, amiga íntima de l'escriptor des dels quinze anys, en va destacar la 'vitalitat extraordinària' demostrada durant tota la vida. 'Ha estat sempre un escriptor meravellós'. També en destacava la vitalitat l'escriptor Josep Maria Castellet que, a més, exaltava la seva figura 'en favor de la literatura catalana' i, en definitiva, 'del català'.

Men?ame