PSC i PP forcen la presència del Ministeri de Defensa al castell de Montjuïc

  • El ple municipal aprova definitivament els estatuts del nou Centre per la Pau

VilaWeb
Redacció
27.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de l’Ajuntament de Barcelona aprovà ahir definitivament la presència del Ministeri de Defensa espanyol al castell de Montjuïc, mercès als vots del PSC i del PP. Els estatuts del nou Centre per la Pau que s’erigirà al castell ja foren aprovats en primera instància el mes d’abril passat també amb els vots del PSC i el PP, però aleshores es va obrir un període de presentació d’esmenes que ahir es tancà sense cap canvi significatiu.Això sí, en la versió dels estatuts aprovada ahir s’hi va canviar, respecte la primera versió, el nom de ‘ministeri de Defensa’ per a ‘Administració General de l’Estat’, amb el propòsit d’aconseguir els vots favorables d’Iniciativa (ICV), socis del govern municipal de Jordi Hereu. Però tant ICV com ERC com CiU hi van votar contra, com havien fet el mes d’abril passat.

CiU, ERC i ICV, en contra

Xavier Trias, president del grup municipal de CiU, acusà el PSC d’haver cedit a les pressions del PSOE i lamentà que l’ajuntament no hagi cercat el consens. El president del grup municipal d’ERC, Jordi Portabella, va dir que ‘decisions com aquesta s’han de prendre per unanimitat’ i va lamentar que cap ONG dedicada a la pau no participés en la gestió del centre. Per Portabella, els estatuts aprovats són ‘un acord molt dèbil que tan sols ha rebut el suport de dues de les cinc forces que formen el ple’. Ricard Gomà, d’Iniciativa, es mostrà decebut pel resultat del procés, criticà la representació ‘qualificda i d’alt contingut polític’ del ministeri de Defensa i, en aquest sentit, puntualitzà que el canvi de nom a l’hora de designar el ministeri de Defensa és ‘positiu, però molt insuficient’.

PSC i PP, a favor

El primer tinent d’alcalde, Carles Martí, va dir que els barcelonins se senten ‘orgullosos del nou centre’ i que l’ajuntament té plena sobirania sobre el castell. El president del grup municipal del PP, per la seva banda, no va tenir cap inconvenient a reconèxier el paper de les forces armades al castell i va demanar a la Generalitat i al govern espanyol que aprovin aviat els estatuts.

Ara ho ha d’aprovar la Generalitat

Segons aquests estatuts, el pes de cada administració al consell rector del Consorci és repartit de la manera següent: 60 per cent per a l’ajuntament de Barcelona, 20 per cent per al govern espanyol i 20 per cent per a la Generalitat de Catalunya.

Per a la constitució definitiva del nou Centre per la Pau a Montjuïc tan sols cal l’aprovació d’aquests estatuts per part de la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol. És d’esperar que el govern espanyol no hi posi cap trava, però queda per veure què farà el govern català, ja que el mes d’abril passat va criticar durament els estatuts per la presència del ministeri de Defensa i va condicionar la seva presència en l’organisme gestor a la sortida del govern espanyol.

Enllaços
VilaWeb: PSC i PP s’alien a l’ajuntament de Barcelona per imposar la presència del govern espanyol al castell de Montjuïc (16-4-2009) | La Generalitat critica la presència del Ministeri de Defensa al castell de Montjuïc (17-4-2009).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any