El PSC s’alia amb el PP per forçar la presència del govern espanyol al Castell de Montjuïc

  • CiU, ERC i ICV voten en contra dels estatuts, que permeten que el ministeri dirigit per Chacón continuï present al castell

VilaWeb
Redacció
15.04.2009 - 18:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups municipals de PSC i PP a Barcelona s’han aliat avui per forçar la presència del ministeri de Defensa espanyol a l’organisme que ha de gestionar el Castell de Montjuïc. Els vots d’ambós partits han permès que s’aprovessin els estatuts del Consorci del nou Centre Internacional per la Pau, els quals forcen la presència del govern espanyol al castell. CiU, ERC i ICV hi han votat en contra i han criticat que es perpetuï la presència de Defensa a Montjuïc.Els estatuts aprovats avui estableixen que el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, sigui el futur president del Consorci i que hi hagi dues vice-presidències: una, la primera, per a la ministra de Defensa, Carme Chacón, i una altra, la segona, per al president de la Generalitat, José Montilla. El pes de cada administració al consell rector del consorci de la següent manera: 60% per a l’ajuntament de Barcelona, 20% per al ministeri de Defensa espanyol i 20% per a la Generalitat de Catalunya.

CiU: ‘Es confirma la majoria espanyolista PP-PSC’

El regidor de CiU a l’ajuntament Jaume Ciurana ha dit que la presència del ministeri de Carme Chacón al Consorci té com a objectiu ‘salvar la cara al president Zapatero i al PSOE’. Per Ciurana, era possible ‘una altra majoria’ per a poder tirar endavant el projecte i lamenta que ‘es vulgui amagar un altre debat de fons, el de la majoria espanyolista PP-PSC, que ara es confirma.’

ERC: ‘No s’entén’

La portaveu d’ERC, Ester Capella, ha dit que no s’explica i que no s’entén que s’acceptin uns estatuts que ‘releguen a una segona vice-presidència el president de la Generalitat de Catalunya’ i donen un rang més alt a una ministra de govern espanyol que, a més, és de Defensa.

ICV: ‘Defensa pot condicionar la gestió del Centre per la Pau’

El regidor d’ICV Ricard Gomà ha justificat el vot contrari del seu grup tot i formar govern amb el PSC per la ‘temença que la presència del ministeri de Defensa pugui ser un element condicionant’ en la gestió del nou centre de la pau. Ha dit, això sí, que continuarà treballant per fer ‘un centre de la pau, el desarmament i la gestió alternativa dels conflictes.’

Hereu: ‘Qualsevol plantejament seriós ha d’implicar el ministeri de Defensa’

El batlle Hereu, per la seva banda, ha defensat la presència del govern espanyol i concretament del ministeri de Defensa argüint que ‘qualsevol plantejament seriós de construir la pau al món també implica els estats i els ministeris de Defensa’. Pel que fa al vot contrari d’ICV, el seu soci de govern, Hereu ha dit volgut deixar clar que ‘no implica cap crisi, sinó una discrepància legítima’.

Pel batlle, ‘hi ha ministeris com el de Defensa que generen condicions per la pau i ignorar-los és ignorar un part de la realitat’. Hereu ha explicat que el nou Centre Internacional per la Pau ha de servir per a ‘debatre i dialogar sobre com construir la pau al món’.

Cardelús: ‘Aquest és l’acord al qual es va arribar fa dos anys’

El regidor de Presidència de l’ajuntament de Barcelona, Ignasi Cardelús, ha defensat la ‘necessitat de la presència de del ministeri de Defensa’ perquè així es va acordar fa dos anys quan el ministeri va cedir la propietat del castell a l’ajuntament. En aquella ocasió l’acord ja va generar un cert malestar entre els socis de govern del PSC (ERC i ICV) i les diverses entitats pacifistes.

Enllaços
Arxiu de VilaWeb: Malestar al tripartit de Barcelona per l’anunci d’Hereu de tancar dilluns la devolució del castell de Montjuïc (29/4/2007) | La Fundació per la Pau veu massa precipitat l’acord per la cessió del castell de Montjuïc (2/5/2007)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any