Una vintena de professors es tanquen a l’edifici històric de la UB

  • Noves tancades d'estudiants a facultats de la UB i de la UAB · El rectorat de la UB diu que, les tancades, les ha de resoldre el govern · A la UIB es fa avui un referèndum no vinculant sobre el pla Bolonya

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
La Universitat de València (UV) demanarà un augment de beques i de diners perquè la reforma de Bolonya no sigui de cost zero. Ho decidí ahir el claustre universitari arran d'una proposta dels estudiants, que demanaven mesures per tal que la implantació del pla Bolonya no afecti negativament la qualitat de l'ensenyament. El claustre també va votar la proposta de referèndum per a suspendre Bolonya i obrir un debat, que no fou aprovada. [+ article]
Redacció
25.03.2009 - 23:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vintena de professors (i personal PAS) s’ha tancat a l’edifici històric de la UB com a un gest de suport als estudiants contra el pla de Bolonya i contra l’actuació de la policia (vegeu el vídeo). En un manifest elaborat per l’assemblea del PDI-PAS de les universitats públiques catalanes demanen que s’obri una via de diàleg a causa dels ‘dubtes i dissentiments de fons’ que lligats al pla Bolonya, ja que ‘no s’ha debatut degudament’ amb la comunitat universitària.Aquest grup de professors passa la nit en una de les aules de la universitat i té previst participar demà a la manifestació convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a les vuit del vespre, a la Rambla de Barcelona, contra la criminalització del moviment contrari a Bolonya. No descarten continuar la tancada a partir de demà.

Els professors tancats formen part del grup d’uns cent cinquanta docents universitaris de centres públics catalans reunits ahir a l’edifici històric de la UB i que formen l’assemblea del PDI-PAS de les universitats públiques catalanes. Van redactar un text instant els responsables, polítics, acadèmics o policíacs, ‘a dimitir pels greus incidents del 18 de març’; exigint l’obertura d’un diàleg, que implica la moratòria de l’aplicació del Pla de Bolonya, per decidir el futur de la universitat pública; i demanant la ‘garantia’ que les facultats continuaran essent un lloc obert al debat i al pluralisme i on el desacord no es resoldrà per via policíaca.

El rectorat de la UB diu que, les tancades, les ha de resoldre el govern

El vice-rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, ha dit avui al migdia (abans de saber-se que un grup de professors també s’havia tancat a l’edifici històric de la UB) que les noves tancades d’estudiants superaven la capacitat de control i d’ordre de la universitat i que eren responsabilitat del govern, que és qui té la capacitat d’enviar-hi els mossos. Avui grups d’estudiants s’han tornat a tancar. Ara mateix són tres les facultats ocupades: Geografia i Història i Dret de la UB, i Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma.

El vice-rector ha fet aquestes declaracions en una conferència de premsa d’urgència per a comunicar la posició de l’equip de govern sobre les noves ocupacions de les facultats i la suspensió de classes motivada pels estudiants contraris a Bolonya, que impedeixen el funcionament normal de les aules.

Tot i reconèixer la seva responsabilitat, Joan Elias considera que la solució supera les possibilitats de la universitat i que s’ha convertit en un afer del govern, que té més capacitat d’ordre, atès que la universitat no té cap cos de policia per a mantenir l’ordre (que no vol dir que n’hagi de tenir, ha puntualitzat).

Elias ha explicat que l’estratègia de la universitat era de continuar oferint la via del diàleg per a resoldre el conflicte, però que els alumnes mobilitzats eren una minoria: ‘un grup radical d’estudiants que no accepta el diàleg i que imposa mètodes violents i coercitius a la resta de la comunitat universitària’.

Les últimes tancades d’estudiants

Els estudiants de la UB tancats a la Facultat de Geografia i Història han començat tres dies de vaga contra la normativa europea i els atacs policíacs de la setmana passada. A més de tenir piquets informatius a l’entrada de la facultat per explicar les accions que porten a terme a alumnes i docents, també proven d’impedir que es facin classes. A migdia han de fer una assemblea per a decidir si tornen a passar la nit tancats.

En canvi, els estudiants tancats a la UAB expliquen en un comunicat que han ocupat la facultat per ‘la repressió continuada i violenta que sofreixen els estudiants’. En paraules seves, s’han tancat ‘per manifestar el punt insostenible en què es troben les institucions universitàries d’haver arribat a l’extrem d’ordenar i permetre l’actuació policíaca violenta contra els estudiants’.

També avui mig centenar d’estudiants s’ha tancat a l’edifici del rectorat de la Universitat d’Alacant per protestar contra les càrregues contra els manifestants a Barcelona.

El govern prova de reconduir la crisi

Una setmana després dels fets, el govern prova de reconduir la crisi. Defensa el bon nom dels mossos alhora que en critica algunes actituds. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va comentar ahir, com a portaveu del govern, que no havia agradat ni l’actuació ‘pro-activa’ de dimecres de la setmana passada al vespre, ni la ‘passivitat’ de la manifestació de dijous davant el palau de la Generalitat.

Possibles cessaments

Aquestes paraules de Nadal fan pensar en possibles cessaments. Ara, si n’hi ha d’haver, no s’anunciaran pas fins que el govern no hagi estudiat l’informe complet que ha sol·licitat Interior als mossos d’esquadra. Fonts consultades per VilaWeb insinuen que un dels cessats podria ésser el director general de la policia, Rafael Olmos. CiU i PP ja han anunciat que ‘el cessament d’Olmos és insuficient’ i demanen a Saura assumeixi la responsabilitat de l’actuació de la policia.

Però Nadal també va voler deixar clar el suport del govern al cos dels mossos d’esquadra. ‘El govern fa cent per cent seves les paraules del president” de la Generalitat en defensa dels mossos, que en el conjunt del desplegament han donat els fruits i els resultats que el govern i el poble de Catalunya esperaven’, va dir. A més, va recordar que ‘l’origen de la conflictivitat’ provenia de l’ocupació de la UB i que el desallotjament es va fer ‘d’una manera exemplar’.

Enllaços
Carta enviada ahir a tots els mossos d’esquadra pel conseller Joan Saura
Web oficial dels Mossos d’Esquadra
VilaWeb TV: Vídeos de l’actuació dels Mossos
VilaWeb: Les protestes tornen a la UB i la UAB mentre el govern posa contra les cordes el comandament dels mossos

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any