Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  25.03.2009  20:00

Cirerers florits al Japó

Men?ame
 

Aquests dies és molt habitual de trobar als diaris, televisions i portals d'internet del Japó mapes meteorològics força estranys. No indiquen pas les temperatures ni el temps que farà a l'arxipèlag, sinó quin dia és previst que comenci a cada demarcació la caiguda de pètals dels cirerers florits. La floració sol començar al sud, a Okinawa, al gener, i arriba a Kyoto i Tòquio a final de març o al començament d'abril. L'observació de flors ('hanami') és tot un fenomen social, amb milions de japonesos anant a veure l'espectacle de la pluja de pètals de cirerer als parcs de les ciutats i al camp, on fan pícnics i trobades familiars o amicals sota aquests arbres venerats des de fa segles a l'arxipèlag. La florida del 'sakura', el cirerer ornamental, és esperada cada any amb delit, no solament perquè anuncia la fi de l'hivern i l'arribada de la calor, sinó també perquè coincideix amb el començament dels dos pilars bàsics de la cultura japonesa: el curs escolar i el nou any fiscal de les empreses, l'1 d'abril. El Servei Meteorològic Japonès informa del front de floració (en anglès), l'Associació Meteorològica Japonesa manté una pàgina especial amb un mesurador de la primavera i fotografies, i WeatherNews ofereix aquest simulador.

'Hanami' a Washington

El 1912 el batlle de Tòquio va regalar 3.020 cirerers a Washington per celebrar l'amistat entre el Japó i els EUA, i el 1965 se n'hi van afegir 3.800 més. Tots aquests arbres constitueixen una de les grans atraccions turístiques de la capital nord-americana, que aquests dies celebra el National Cherry Blossom Festival.