Entitats nord-catalanes reclamen a l’assemblea francesa poder veure la TDT en català

  • El repetidor privat que permetia que la televisió en català es veiés, ha estat tancat · L'OCB critica la 'mutilació' de TV3 a les Illes

VilaWeb
Redacció
26.02.2009 - 10:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Arran del tancament del repetidor que permetia la recepció de la TDT catalana a Catalunya Nord, la Federació per la defensa de la llengua i la cultura catalanes ha remès una carta (pdf) als parlamentaris francesos per demanar que se solucioni el problema aviat. Alhora denuncia la ‘discriminació lingüística’ que pateixen els nord-catalans, perquè ‘no tenim un accés normal a la llengua pròpia, a l’ensenyament en català, als mitjans de comunicació’.La carta, escrita per Hervé Pi en nom de la Federació, afegeix: ‘Ja sabem que aquest repetidor era il·legal, però no hi havia altres mitjans per a poder rebre canals catalans amb bones condicions. Les diferents iniciatives portades per uns i altres no han tingut cap resultat satisfactori. La televisió pública francesa a través de France 3 no posa els mitjans necessaris i no podem gaudir de les hores de programació en llengua catalana com en poden gaudir, per exemple, els alsacians. Podem fer la mateixa crítica amb la ràdio local de France Bleue, que és lluny d’aconseguir els mínims acceptables, com a Bretanya, per exemple’.

La Federació d’entitats per la defensa de la llengua i la cultura catalanes, tal com va publicar VilaWeb, va impulsar una campanya de recollida de signatures perquè es constitueixi una plataforma digital terrestre que permeti de rebre tots els canals de televisió en català. La campanya, que es diu ‘Catalunya Nord vol la TDT catalana’ té el suport del Aire Nou de Bao, l’Assemblea Nord-catalana i Nettvcat, entre més entitats.

La Generalitat diu que manté contactes amb institucions nord-catalanes perquè hi hagi TDT en català

La Generalitat manté contactes amb la municipalitat de Perpinyà i amb el Consell General dels Pirineus Orientals, segons que han dit a VilaWeb fonts del Departament de Cultura. Segons aquestes fonts, hi ha una bona predisposició de totes les institucions per a legalitzar les emissions de TDT en català a Catalunya Nord. De moment, els quatre canals de TDT Televisió de Catalunya (TV3, C33, 3/24 i 300) ja no es poden veure al nord del país.

L’Agència Nacional de les Freqüències francesa ha clausurat el repetidor privat que permetia les emissions, instal·lat el 2008 al Puig Neulós, al massís de l’Albera, perquè ha comprovat que no eren regulades. La informació és del diari La Clau.

Des del 1985 els canals de Televisió de Catalunya es poden veure en analògic. Però l’apagada analògica que hi haurà al sud el 2010 pot fer desaparèixer aquestes emissions del nord del país. Diu el Departament de Cultura que tenen en compte aquest termini del 2010, però que encara no ha concretat la fórmula per a pactar i assegurar aquestes emissions.

L’OCB critica ‘la mutilació de part de la programació de TV3’

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha fet públic un comunicat (pdf) en què reitera ‘el seu malestar per l’enfosquiment d’una part de la programació de TV3, que suposa la mutilació de part de la programació de la cadena (retransmissions esportives, pel·lícules i sèries de producció aliena), com a resultat dels acords signats el passat 22 de gener entre els Governs de les Illes Balears i Catalunya i les direccions de TV3 i IB3. L’entitat ja havia advertit prèviament a la direcció d’IB3, abans de la signatura de l’acord, de la seva oposició al fet que es mutilàs la programació de TV3’. En el mateix comunicat l’entitat demana que ‘davant l’allau de programació en castellà que suposarà l’arribada de la TDT a les Balears, els responsables polítics es prenguin seriosament la qüestió i assegurin l’arribada, sense limitacions, de totes les cadenes que emeten en català’.

Enllaços
La Clau: L’Estat ordena el tancament de la TDT catalana a Perpinyà.
Més informació, a VilaWeb Catalunya Nord i a Ràdio Arrels
Notícia relacionada a VilaWeb: Entitats de Catalunya Nord reclamen veure la TDT en català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any