Israel vol que es completi la retirada abans de la investidura d’Obama

  • Hamàs recupera el control dels carrers de Gaza

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.01.2009 - 11:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les tropes i els carros de combat de l’exèrcit israelià començaren a retirar-se ahir de la franja de Gaza. El replegament es produeix després de tres setmanes d’ofensiva que ha deixat, com a balanç, mil tres-cents palestins morts i cinc mil cinc-cents de ferits. Segons que informa Yediot Aharonot, Israel vol que les tropes abandonin totalment la franja de Gaza abans de demà, que és quan Barack Obama serà investit nou president dels Estats Units.El màxim dirigent de Hamàs, Ismael Haniye, va assegurar ahir en un missatge emès per la televisió, que l’alto-el-foc és un ‘triomf’ que ‘ha d’obrir la porta al diàleg i a la reconciliació interna’. L’alto-el-foc de Hamàs, condicionat al replegament de les tropes israelianes en el terme màxim d’una setmana, va ésser anunciat dotze hores després de la decisió unilateral d’Israel.

Mentre l’exèrcit israelià abandona Gaza, a poc a poc la situació a la franja torna a la normalitat. Dotzenes d’agents de la policia de Hamàs, objectiu de les tropes israelianes al llarg dels darrers vint-i-quatre dies, han tornat als carrers de la ciutat de Gaza, on aquest matí tractaven de controlar el trànsit. No ha estat la policia l’única que ha retornat a la feina avui: també ho han fet les institucions públiques i els ministeris. Els carrers també s’han omplert de gent, que feia setmanes que no podia sortir de casa seva.

Balanç de danys materials

El Ministeri d’Habitatge a la franja ha fet el primer balanç dels danys materials: quatre mil cases totalment destruïdes i més de vint mil amb desperfectes. S’estima que la reparació de les infrastructures malmeses a Gaza pot costar, com a mínim, mil dos-cents milions d’euros.

Avui ha començat a Kuwait una cimera per a determinar quins ajuts econòmics han d’aportar els països àrabs per a reconstruir Gaza. Durant la conferència inaugural, l’emir kuwaitià Sabah al-Ahmad ha dit que els responsables israelians haurien de ser castigats per la comunitat internacional arran de la violació de drets humans patida pels ciutadans de Gaza.

Enllaços
Més informació a Haaretz (versió en català) | Jerusalem Post (Versió en català) |al Jazeera (Versió en català) |QudNews Gaza en àrab (Versió en català).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any