Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  12.01.2009  09:57

No hi haurà judici contra el cap del govern basc

El TSJPB decideix d'arxivar la causa contra Ibarretxe, López, Ares i cinc representants de Batasuna

Men?ame
 

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) ha decidit d'arxivar la causa oberta contra el cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, els socialistes Patxi López i Adolfo Ares, i cinc representants de l'esquerra independentista (Arnaldo Otegui, Rufi Etxeberria, Pernando Barrena, Juan José Petrikorena i Olatz Dañobeitia), per suposada desobediència. Se'ls acusava de mantenir reunions quan Batasuna ja havia estat il·legalitzada pel Tribunal Suprem.

El Tribunal, presidit per Manuel Díaz de Rábago, ha fet pública avui aquesta decisió i ha posat fi així al judici que va iniciar-se el 8 de gener passat, en la que fou l'única sessió.

L'advocat d'Ibarretxe, Mikel Casas, no va demanar la suspensió del judici perquè pretenia provar la innocència dels acusats atès que 'la seva actuació va ser legítima'. Sí que en va sol·licitar l'arxivament la defensa de Patxi López i Rodolfo Ares, així com la dels cinc representants de Batasuna. També ho va fer la Fiscal Superior de Justícia de la Comunitat Autònoma Basca, María Ángeles Montes, al·legant que 'tal com el Tribunal Suprem va afirmar en la sentència del cas Botín, si l'acusació particular o el Ministeri fiscal no exerceixen l'acció penal, no pot procedir-se a l'obertura de judici oral només amb les acusacions populars'.

El TSJPB ha decidit d'arxivar la causa perquè considera que hi ha hagut falta d'acusació legítima per celebrar el judici en no exercir l'acció penal ni la fiscal ni l'acusació particular, només les acusacions populars (Foro Ermua i Justicia y Dignidad). El president del Tribunal que ha jutjat aquest cas, Manuel Díaz de Rábago, ha anunciat el seu vot particular contrari a aquesta decisió. Aquesta setmana s'emetrà una sentència amb la resolució.

El Foro Ermua recorrerà davant el Tribunal Suprem

L'advocat del Foro Ermua, Francisco García Capelo, ha afirmat que recorreria davant el Tribunal Suprem la decisió del TSJPB d'arxivar la causa.