Notícies

Dijous  01.01.2009  06:00

L'euroescèptic president txec assumeix la presidència de la UE

Sarkozy passa el relleu a Václav Klaus, que no preveu d'impulsar cap gran iniciativa

Men?ame
 

El president txec, Václav Klaus, que s'autoproclama 'eurodissidident', ostenta des d'avui la presidència de torn de la Unió Europea, tot i que el país no pertany a la zona euro ni s'ha pronunciat sobre el Tractat de Lisboa. Just després del mandat de Nicolas Sarkozy, el de Klaus no té previst d'impulsar cap gran iniciativa, sinó que més aviat pretén d'entorpir els engranatges de la Unió i és una incògnita com mirarà de fer front a la crisi econòmica.

Com a primera mesura simbòlica, Klaus ha ordenat que la bandera europea no onegés al castell de Praga durant aquests sis mesos, perquè la compara amb la soviètica i vol que la República Txeca sigui independent, no pas una colònia de Brussel·les o de Moscou.

El president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering, ha demanat al govern txec que ratifiqués durant el mandat el Tractat de Lisboa, ara que el Tribunal Constitucional ha dictaminat que no era incompatible amb la constitució txeca.

Eleccions i nova comissió

A final del mandat txec, entre el 4 i el 7 de juny, se celebraran eleccions al Parlament Europeu. Pöttering també ha sol·licitat a Klaus que fes tots els esforços possibles per a fomentar la participació.

Després de les eleccions, la cimera comunitària del juny començarà a debatre qui serà el nou president de la Comissió, per bé que és molt probable que José Manuel Durão Barroso continuï ocupant el càrrec.