Notícies

Dijous  04.12.2008  06:00

Edicions de 1984 publica l'última obra de John Berger

'D'A a X' és la primera obra de Berger que es tradueix al català

Men?ame
 

Edicions de 1984 acaba de publicar 'D'A a X', última obra del novel·lista, assagista, dramaturg i crític John Berger, i la primera que es tradueix al català. Berger, un autor de referència, serà actualitat aquests mesos vinents: la companyia de dansa Mal Pelo ha estrenat 'He visto caballos', sobre una proposta seva; i el 2009 el Centre d'Art Santa Mònica brindarà una instal·lació sobre Berger a partir d'una idea de la cineasta Isabel Coixet.

Mal Pelo ha estrenat la coreografia al Festival Temporada Alta de Girona, i de l'11 al 14 de desembre es representarà al Teatre Lliure de Barcelona. Hi ha previst que l'autor vegi alguna de les funcions.

A 'D'A a X' Berger proposa una història d'amor profund marcada per la distància obligada: Ella, A'ida, escriu cartes al Xavier, que és a la presó, acusat de ser el fundador d'una xarxa terrorista. Ella el vol visitar, però no li ho permeten, perquè no són casats, ni deixen que es casin. Segons la traductora de l'obra, Laura Baena i Garcia: 'La història, marcada pel relat d'ella, a partir de les petites coses de la quotidianitat, descriu d'una manera magistral una doble sensació d'aïllament: la d'ell, tancat a la presó, i la d'ella, tancada en un record.' Continua: 'Observem que hi ha un conflicte extern i un altre d'intern. Les cartes són desordenades, el relat no és cronològicament ordenat i no sabem (així ho vol l'autor) on resideix ella, d'on són...'