Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  11.11.2008  20:00

Catalans a la Gran Guerra

Avui fa noranta anys de la fi de la primera guerra mundial

Men?ame
 

Sota el nom de dia de l'Armistici, dia del Record o dia dels Veterans, avui molts països (Austràlia, Bèlgica, el Canadà, Escòcia, els EUA, França, la Gran Bretanya...) celebren la fi de la primera guerra mundial, l'11 de novembre de 1918. Els quatre anys llargs de cruent conflicte bèl·lic entre aliats i potències centrals van deixar vint milions de civils i soldats morts. Al nostre país, Catalunya Nord va ser el territori més implicat en la Gran Guerra, tal com mostren els monuments erigits en bona part de municipis en record dels homes mobilitzats per l'exèrcit francès que van morir en combat. Però no sols hi van participar nord-catalans. Al Principat, àmpliament aliadòfil i francòfil, des del primer moment centenars de voluntaris es van allistar a la Legió Estrangera (entre mil i més de deu mil, segons les fonts), convençuts que lluitar per França, símbol de llibertat i progrés, era lluitar pel reconeixement dels drets de Catalunya. Els voluntaris, reclutats en medis nacionalistes i independentistes per la Unió Catalanista, van participar en les principals batalles (Somme, Verdun...), curiosament sota les ordres d'un rossellonès, Josep Joffre, comandant en cap de l'exèrcit francès. Però el seu sacrifici no es va veure recompensat: amb l'armistici de fa noranta anys, les victorioses potències aliades no van fer ni un gest per la causa catalana.

Bona part de la memòria i documentació al voltant del batalló de voluntaris catalans i del Comitè de Germanor amb els Voluntaris Catalans es troba a l'Arxiu Nacional de Catalunya. S'hi apleguen llistes de combatents, el llibre dels voluntaris (amb recull de textos), cartes de combatents i no combatents, narracions i testimonis, reculls de premsa, monografies i publicacions periòdiques sobre la guerra del 1914-1918, a més de manifestos i proclames catalanistes del període i documentació sobre el monument de Catalunya als voluntaris catalans, que és emplaçat des del 14 de juliol de 1936 al parc de la Ciutadella de Barcelona. Sobre els voluntaris, també se n'han escrit llibres com Els voluntaris catalans a la Gran Guerra (1914-1918), de David Martínez i Fiol, i La guerra dels cornuts, de Joan-Daniel Bezsonoff.