Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  22.10.2008  06:00

Kosmòpolis s'interroga sobre el paper de la literatura en temps de crisi

El Festival internacional de la literatura del CCCB brinda un homenatge a l'escriptor Agustí Bartra, una actuació de Lou Reed i la segona edició de Kosmòtica

Men?ame
 

El paper de l'escriptor en les crisis d'abast mundial interrelacionades és l'eix principal del Kosmopolis 2008 del CCCB. Avui se'n farà la inauguració, amb el testimoni dels premis Nobel de literatura, Gao Xingjian i J. M. Coetzee. Enguany també s'oferirà un homenatge a Agustí Bartra, en ocasió del centenari del naixement, i Lou Reed hi farà un recital de poesia catalana en anglès, amb la presència, per videoconferència, de Laurie Anderson.

Gao Xingjian, presentat per Manel Ollé, obrirà al vespre el Kosmòpolis amb la conferència 'Després del diluvi', en què parlarà de la raó de ser de la literatura i dels sacrificis que requereix defensar la llibertat creativa contra els abusos del poder polític o mediàtic. L'escriptor de 'La muntanya de l'ànima' (Columna li n'ha traduït més títols), va deixar la Xina el 1987 i viu en condició de refugiat polític a París. Per completar l'acte a la sala d'exposicions del Cercle de Lectors hi haurà una mostra de l'obra pictòrica d'aquest artista plàstic i literari.

Després de la intervenció de Gao Xingjian, J. M. Coetzee (Ciutat del Cap, Sud-Àfrica, 1940) farà una lectura enregistrada de fragments de 'Diari d'un mal any'. L'escriptor sud-africà s'ha destacat pel seu compromís contra l'apartheid i contra el racisme en general. Edicions 62 li'n publica les traduccions catalanes.

També hi participaran l'escriptor i periodista Jon Lee Anderson ('L'Irac: La guerra que no s'acaba'), Arkadi Bàbtxenko (refugiat de Srebrenica) i Emir Suljagic (soldat rus de la guerra de Txexènia), David Rieff i Rafael Vilasanjuan (sobre les crisis humanitàries), Dave Eggers (sobre el projecte 826 National, d'ensenyar a escriure els joves amb dificultats), Hari Zunzru ('Literatura i revolució: 40 anys després'), Donna Leon (sobre ecologisme) i Tzvetan Todorov ('La guerra contra el terrorisme').

En l'àmbit 'Escriptors pel canvi', el PEN Català hi brinda el debat 'Qui tem la literatura?', amb la participació de Russell Banks, Elias Khoury, Francesc Bellmunt, Narcís Comadira i Antònia Vicens; i al pati del CCCB hi ofereix l'exposició 'Veus silenciades, veus rescatades', amb una selecció de trenta autors perseguits, vius i morts, com Salman Rushdie, Anna Politkòvskaia i Salem Zenia, escriptor refugiat a Barcelona dins el programa de l'ICORN.

Homenatge a Agustí Bartra

També es farà un 'Homenatge a Agustí Bartra', coordinat pel crític Sam Abrams, en tres actes: el primer, divendres al vespre, amb la presència del seu fill, l'antropòleg Roger Bartra; 'Bartra a debat' amb José María Espinasa, Jordi Julià i Lluís Calvo; i el recital 'Bartra al vol' amb Jordi Brunet, Daniel Arrèbola, Clara Galí i Mercè Solé. A més, a l'Espai Brossa, es podrà veure l'obra de Bartra 'L'hivern plora gebre damunt el gerani', dirigida per Albert Mestres.

Més propostes: 'Cafè Europa. Poesia avui', 'Monogràfic Ballard', 'Literatura i hipermèdia II', 'Còmic, literatura i música', 'Literatura oral', 'Editing Editors III', 'Canal Alfa', 'Kosmòtica II'... Consulteu-ne tot el programa.

(Foto: l'escriptor Gao Xingjian.)

Men?ame