Notícies

Divendres  26.09.2008  20:30

Sílvia Soler obté el Prudenci Bertrana

Entre Premis Literaris de Girona també s'atorga el Premi Lletra, que l'ha obtingut El blog del 'Quadern gris'

Men?ame
 

Sílvia Soler, autora de llibres com '39+1', ha obtingut el Premi Prudenci Bertrana amb 'Petons de diumenge'. La novel·la s'ambienta en la postguerra franquista i narra la història d'una dona de poble amb ambicions intel·lectuals i professionals, que malgrat les dificultats, la repressió i els tabús de l'època aconsegueix construir-se una vida amb felicitat. El Premi Lletra, de webs literàries, l'ha obtingut El blog del 'Quadern gris'.

Segon ha explicat Sílvia Soler a VilaWeb, 'les dones que van patir el franquisme, que són les nostres mares, les àvies dels nostres fills, van haver de batallar contra un munt de circumstàncies adverses. He escrit una història sobre les petites revolucions personals que milers de dones, autèntiques heroïnes quotidianes, van haver de fer en aquest país per construir la seva felicitat en l’entorn hostil i asfixiant de la dictadura i de la repressió religiosa.' Com a contrapunt, Soler proposa un altre personatge, el de l'amiga que tria el camí de viure a l'estranger, fet que li permet viure amb molta més llibertat però que li comporta també la renúncia a la família.

'La idea em va venir d'una anècdota que m'explicava la meva mare: quan va començar a festejar amb el meu pare, en plena postguerra, si es feien un petó una mica llarg, l'endemà s'havia d'anar a confessar, encara que no en sentís cap mena de penediment. És per això que els promesos van pactar que els petons una mica llargs se'ls reservarien pels diumenges.'

Per Sílvia Soler (Figueres, 1961) guanyar el Prudenci Bertrana suposa l'oportunitat que el públic se la miri amb uns altres ulls, més enllà de l'encasellament que li ha suposat el llibre '39+1'. Abans d'aquest llibre, Soler ja havia iniciat la seva carrera literària amb tres títols: 'El son els volcans' (1998), 'L'arbre de Judes' (2001) i 'Mira'm als ulls' (2004). Tots publicats a Columna.

El Premi Prudenci Bertrana té una dotació de 42.100 euros, i el publicarà Columna al novembre. Han format el jurat: Xavier Cortadellas, Jordi Llavina, Ester Pujol, Emili Teixidor i Vicenç Villatoro.

'El quaderns gris' dia a dia per internet
El Premi Lletra, ha destacat El blog del 'Quadern gris': Noranta anys després que Josep Pla iniciés aquest dierari, un 8 de març de 1918, l'associació Xarxa de Mots va començar també la publicació d'aquest dietari en un bloc. L'edició digital de 'El quadern gris' es publica coincidint amb les dates del dietari. El projecte es fa en col·laboració amb la Fundació Josep Pla de Palafrugell. El jurat que ha atorgat el premi el formen: El jurat és format per Glòria Bordons, Josep M. Fonalleras, Enric Marin, Vicent Partal i Jaume Subirana.


Altres premis
El Premi Miquel de Palol de poesia ha estat per Eva Baltasar Sardà (Barcelona, 1978) amb 'Laia'. Li ha atorgat un jurat format per Ricard Creus, Núria Esponellà, Pere Gimferrer, Màrius Sampere i Rosa Torrent.

I el Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil s'ha concedit al gironí Adrià Bofarull amb l'obra que porta per títol provisional 'Oriflama'. El jurat el formen: Patrizia Campana, Pau Josep Hernàndez, Francesc Miralles, Natàlia Molero i Marta Vilagut.

Men?ame