El TC declara inconstitucional la consulta popular del País Basc

  • La sentència diu que és un referèndum encobert i que envaeix competències de l'estat · La justícia europea dóna suport a l'autonomia fiscal basca

VilaWeb
Redacció
11.09.2008 - 23:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Tribunal Constitucional espanyol ha declarat inconstitucional unànimement la llei de consulta popular (pdf) aprovada pel parlament basc el 27 de juny d’enguany. Els magistrats consideren que la consulta és, de fet, un referèndum i que, per tant, envaeix competències del govern espanyol, l’únic que pot convocar-ne, segons la constitució. La llei, impugnada pel govern de Zapatero i pel PP, preveu una consulta popular al País Basc, el 25 d’octubre vinent.Aquesta sentència pot impedir que la consulta es faci el 25 d’octubre, com havia disposat el parlament basc. Quan es presentà el recurs del govern espanyol, el cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, va dir que era un atac directe de José Luís Rodríguez Zapatero a l’autonomia basca.

El president basc ha qüestionat la independència del poder judicial espanyol, de qui ha dit que havia ‘deixat passar una oportunitat per mostrar la seva independència’. Avui hi ha prevista una reunió de l’executiu basc i, després, Ibarretxe farà una declaració institucional.

El president basc ja digué aleshores que la suspensió de la llei de consulta popular, que és consultiva i no pas vinculant, equivalia a negar la voluntat majoritària del poble basc. Sobre aquesta qüestió, la sentència del constitucional diu: ‘la circumstància que no sigui jurídicament vinculant resulta del tot no pertinent, perquè és obvi que un referèndum no es defineix per comparació amb les altres consultes populars pel caràcter vinculant que tingui’. L’executiu basc considerà que era d’una gravetat extrema que s’obstruís una consulta popular no vinculant regulada per llei. Per això demanà al constitucional espanyol que es pronunciés amb independència de pressions polítiques.

La llei basca fou aprovada el 27 de juny pel parlament basc amb els vots favorables de trenta-quatre diputats: els del PNB, d’EA, d’EB, d’Aralar i un de l’esquerra independentista basca, que en té nou.

L’autonomia fiscal basca té el suport de la justícia europea

El Tribunal Europeu de Justícia ha decidit que les hisendes forals basques poden fixar un impost de societats diferent a les de la resta de l’estat espanyol perquè tenen prou competències en matèria tributària. No obstant això, ha puntualitzat que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha de determinar amb precisió si el País Basc compleix tots els requisits d’autonomia fiscal exigibles.

La sentència del tribunal respon a la qüestió plantejada pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc el setembre de 2006, que va demanar-li que aclarís si, d’acord amb la legislació europea, les condicions fiscals basques podien ser diferents a les vigents a la resta de l’estat. El fet que l’impost de societats basc sigui del 32,5%, en lloc del 35% vigent a l’estat, va motivar una denúncia de les comunitats autònomes de la Rioja i Castella i Lleó.

Enllaços
Publicació al BOPV de la llei de consulta (pdf).
Diario Vasco: El Constitucional declara ilegal la consulta de Ibarretxe.
Berria: Herri galdeketaren legea debekatu du Auzitegi Konstituzionalak, aho batez.
Gara: El TC prohíbe la consulta de Ibarretxe porque sólo el pueblo español tiene derecho a decidir.
EITB: El TC declara inconstitucional la Ley de Consulta.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any