Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  04.07.2008  06:00

A judici per no haver-se presentat a una mesa electoral

Marc Belzunces, designat vocal d'una mesa de les eleccions espanyoles de març, invoca l'objecció de consciència

Men?ame
 

La legislació no té en compte l'objecció de consciència electoral, però el geòleg Marc Belzunces la va invocar quan el van designar vocal d'una mesa, en ocasió de les últimes eleccions espanyoles, i no s'hi va presentar. Per aquest fet, ahir va haver d'anar al Tribunal de Justícia de Catalunya, acusat de delicte electoral. 'No vull col·laborar en les eleccions espanyoles perquè sóc independentista', va dir Belzunces a VilaWeb.

'El secretari que m'ha atès, m'ha llegit els drets, entre els quals hi ha el de no declarar. M'hi he emparat i he lliurat aquest document.' Belzunces es refereix a un text, publicat al seu bloc, en què exposa els motius pels quals no es va presentar a la mesa electoral. En tot cas, ahir no va declarar perquè, 'tant si ho feia com si no, hauria anat a judici'.

Sense precedents

'M'han dit que no tenien cap precedent d'aquesta mena. És a dir que, si més no, a Barcelona no hi ha hagut cap cas d'objecció de consciència electoral', explica Belzunces, que s'adona prou que la defensa d'aquest cas és difícil 'perquè és un deure cívic que tenen tots els ciutadans'.

Ara, un dels seus arguments és que ell no s'ha desentès mai de la societat, ben a l'inrevés ('de fet, he desenvolupat una àmplia tasca social', diu); que la qüestió és, simplement, de consciència. 'És una argumentació important, però és difícil que pugui guanyar', admet.

Objecció de consciència electoral

'Jo entenc que és un dret civil; i si la llei no reconeix l'objecció de consciència en aquests casos, cal maldar perquè el reconegui.' Per Belzunces, la cosa és clara: 'No em poden demanar que col·labori en l'organització de les eleccions espanyoles. Respecto la gent que ho fa, però seria una contradicció en la meva consciència, com a independentista que sóc.'

Campanya econòmica

La condemna per delicte electoral és penada amb dues multes. L'una va de 180 euros a 1.800, i l'altra pot ser substituïda per una activitat social. 'En principi, no acceptaré cap activitat social' ha dit.

Per ajudar Belzunces a pagar la multa i les despeses judicials s'ha obert una campanya per a recollir diners, que s’ingressaran en un número de compte.