Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  27.06.2008  20:00

Els menorquins de la Florida

Ahir va fer dos-cents quaranta anys de l'arribada d'un miler de menorquins a la ciutat nord-americana de Sant Agustí

Men?ame
 

Estudis ben recents indiquen que els Països Catalans s'han situat, en pocs anys, entre els països i regions de dimensions similars amb més població de fora, un 15%. En el passat, amb tot, els Països Catalans tant han rebut població com n'han exportat. Un bon exemple d'això últim és la poc coneguda emigració d'un miler de menorquins, en ple segle XVIII, cap a la Florida nord-americana. Embarcats el 1768 als vaixells del doctor escocès Andrew Turnbull, un miler d'illencs i mig miler més de grecs i italians van deixar enrere la seva terra per començar una vida nova a l'altra banda de l'Atlàntic. Però les coses no van anar com s'esperaven: arribats a la localitat floridenca de Sant Agustí el 26 de juny (ahir en va fer 240 anys), van haver de treballar en règim d'esclavatge a les plantacions de Nova Smyrna, propietat del Dr. Turnbull. Tan dolentes eren les condicions de vida, que fins a 964 colonitzadors hi van perdre la vida i, la resta, van fugir-ne al cap de nou anys. Es van refugiar a Sant Agustí, on des d'aleshores van formar una comunitat que, amb més o menys vitalitat, s'ha mantingut fins als nostres dies.

El rastre dels menorquins a la Florida, s'ha encarregat de recollir-lo i estudiar-lo amb profunditat el professor Philip D. Rasico, autor de nombrosos articles i llibres que recullen la història de l'emigració, els llinatges, els trets culturals i folklòrics que n'han restat i, fins i tot, l'interessant vocabulari 'maonès' utilitzat fins fa ben pocs anys per la gent més gran de Sant Agustí. A banda les recerques de Rasico, actualment el llegat menorquí és recordat i celebrat a Sant Agustí per associacions cíviques com la Menorcan Cultural Society, que s'encarrega d'organitzar actes commemoratius anuals com els del 26 de juny i el 8 de març, i de revaloritzar els edificis i espais de les famílies menorquines del centre de la ciutat (com aquesta placa instal·lada el gener passat).

A internet també hi ha moltes pàgines dedicades a la genealogia i a l'estudi de famílies menorquines a la Florida, com Minorca Family i els blocs The Minorcan Factor i Minorcan Culture. Fins i tot l'adjectiu 'menorquí' és utilitzat, sovint, com a marca distintiva de Sant Agustí, com es pot comprovar amb Minorcan Datil Pepper Products i Dixie Minorcan Datil Pepper Sauce. I el portal de turisme oficial de la Florida no s'oblida dels 'Minorcan Americans'.