Vídeos de l’atemptat ecològic de Chevron-Texaco a l’Amazones

  • El judici s'hauria de resoldre enguany

VilaWeb
Redacció
09.06.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El judici contra la petroliera Chevron Texaco hauria de decidir-se enguany. Fa quinze anys dos despatxos d’advocats de Nova York van incoar una demanda judicial contra la multinacional pels danys infligits als indígenes de l’Amazones equatorià i al medi. Els anys 1972-1992 Chevron Texaco va explotar el petroli d’aquella regió, i Global Voices ofereix un recull de vídeos de com va fer-ho.En el judici, que es duu a terme a l’Equador per decisió del Suprem nord-americà, indígenes i activistes acusen la companyia d’haver colgat els residus del petroli sense mesures de seguretat i d’haver vessat 83.000 milions de litres d’aigua contaminada amb mercuri i cadmi al riu Amazones durant vint anys. Conseqüències: anorreament de la flora i de la fauna locals, pèrdua de les collites, la mort de centenars de persones de càncer i molts avortaments.

En aquest vídeo, els habitants del lloc expliquen que han perdut la salut i els familiars a conseqüència de les males pràctiques de Chevron Texaco.

En aquest altre de Chevron Texaco, la companyia argüeix, tanmateix, que va actuar legalment i que no és culpable del desastre ecològic.

En aquest tercer vídeo els caps de les tribus de l’Amazones equatorià lluiten perquè la situació no es repeteixi. Però el govern de l’Equador continua cedint l’explotació de reserves petrolieres a les multinacionals.

També és interessant ‘Justicia now: one people’s fight against big oil’, un documental sobre l’afer, amb la participació d’actors com Daryl Hannah i Stuart Townsend.

Enllaços
Chevrontoxico, web dels activistes que volen condemnar la multinacional.
Informe Yana Curi de Medicus Mundi, sobre l’impacte de les activitats petrolieres a l’Amazònia.
Amazonwatch, una web d’activisme sobre la selva de l’Amazones.
Mapa de les operacions de Texaco a l’Equador.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any