Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  09.06.2008  06:00

Vídeos de l'atemptat ecològic de Chevron-Texaco a l'Amazones

El judici s'hauria de resoldre enguany

Men?ame
 

El judici contra la petroliera Chevron Texaco hauria de decidir-se enguany. Fa quinze anys dos despatxos d'advocats de Nova York van incoar una demanda judicial contra la multinacional pels danys infligits als indígenes de l'Amazones equatorià i al medi. Els anys 1972-1992 Chevron Texaco va explotar el petroli d'aquella regió, i Global Voices ofereix un recull de vídeos de com va fer-ho.

En el judici, que es duu a terme a l'Equador per decisió del Suprem nord-americà, indígenes i activistes acusen la companyia d'haver colgat els residus del petroli sense mesures de seguretat i d'haver vessat 83.000 milions de litres d'aigua contaminada amb mercuri i cadmi al riu Amazones durant vint anys. Conseqüències: anorreament de la flora i de la fauna locals, pèrdua de les collites, la mort de centenars de persones de càncer i molts avortaments.

En aquest vídeo, els habitants del lloc expliquen que han perdut la salut i els familiars a conseqüència de les males pràctiques de Chevron Texaco.

En aquest altre de Chevron Texaco, la companyia argüeix, tanmateix, que va actuar legalment i que no és culpable del desastre ecològic.

En aquest tercer vídeo els caps de les tribus de l'Amazones equatorià lluiten perquè la situació no es repeteixi. Però el govern de l'Equador continua cedint l'explotació de reserves petrolieres a les multinacionals.

També és interessant 'Justicia now: one people's fight against big oil', un documental sobre l'afer, amb la participació d'actors com Daryl Hannah i Stuart Townsend.