La majoria de catalans votaria a favor de la independència, segons un estudi de la UOC

  • El 36,5% dels enquestats hi estaria d'acord, el 22,1% hi votaria en contra i la resta s'abstindrien o són indecisos

VilaWeb
Redacció
20.05.2008 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La UOC ha donat a conèixer avui els resultats de l’informe ‘Llengua i identitat a Catalunya 2008’ (vegeu-ne les dades en aquestes diapositives), que revela que la majoria social del Principat votaria a favor en un referèndum per decidir la independència de Catalunya. A més a més, l’informe demostra que la comunitat lingüística catalana s’ha eixamplat: en deu anys, hi ha 838.000 persones més que saben parlar català.El mètode de l’enquesta s’ha aplicat a una mostra de 1.108 persones, amb la finalitat de conèixer els usos lingüístics de la població catalana, el coneixement de la llengua, aspectes d’identificació territorial i el posicionament en algunes qüestions polítiques. Com que fa servir la mateixa metodologia que l’emprada per la mateixa empresa (DYM) el 1998, es pot veure l’evolució sociolingüística dels darrers deu anys.

Usos lingüístics

Pel que fa a l’ús del català, segons l’informe al Principat hi ha unes 366.000 persones que, tot i no tenir el català com a primera llengua apresa a casa, la tenen com a llengua habitual. A banda, gairebé tots els enquestats entenen el català i un 84,7% el sap parlar, això vol dir més de vuit-centes mil persones més que fa deu anys. Miquel Strubell, professor dels Estudis de Llengües i Cultures de la UOC, ha volgut destacar, però, que hi ha més gent que entén, parla, llegeix i escriu en espanyol que no pas en català.

A favor en un referèndum per la independència

Pel que fa a la identitat nacional, poc més d’un 31% declara que se sent tan catalana com espanyola; una mica més del 22%, que se sent només catalana; i el 19% diu que se sent més catalana que espanyola. El 36,5% dels enquestats ha declarat que votaria a favor en un referèndum per decidir la independència de Catalunya; un 22,1% hi votaria en contra; un 27,1% s’abstindria i un 11,7% ha dit que encara no sap què faria.

La majoria d’enquestats s’ha mostrat favor que Catalunya organitzi els seus propis transports (57,6%), que el català sigui llengua oficial i de treball a la UE (54,8%), que l’administració catalana recapti i decideixi la distribució dels impostos (49%) i que les seleccions esportives catalanes puguin jugar partits oficials internacionals (39,3%).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any