El govern espanyol i el català faran públic demà l’acord pel transvasament de l’Ebre

  • Malestar a l'ACA per la decisió dels executius

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.04.2008 - 21:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha avançat que els executius espanyol i català anunciaran demà el pla per garantir l’aigua de boca a l’àrea de Barcelona. De la Vega ha dit que no seria pas un transvasament, perquè no s’augmentaria el cabal extret, sinó que es comprarien els drets de l’ús de l’aigua als regants. Al vespres, s’han reunit el president Montilla i el conseller Baltasar amb la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí espanyola, Elena Espinosa.Reaccions polítiques

El president de CiU, Artur Mas, ha enviat una carta a Montilla en què li retreu que el govern vagi a remolc de l’executiu de Zapatero, però li ofereix diàleg per a pactar el transvasament de l’Ebre a Barcelona a canvi que s’accepti el del Roine com a solució a llarg termini. Finalment, Montilla i Mas es tornaran a reunir, demà a migdia, per tractar la problemàtica de la sequera.

El líder d’ICV i conseller d’Interior, Joan Saura, ha demanat que la infrastructura la pagui l’estat, i que el decret-llei deixi clar que l’obra és temporal i s’ha de desfer.

De la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana, Francesc Camps, ha dit que no permetria que el govern espanyol humiliés el País Valencià autoritzant el transvasament de l’Ebre cap a Barcelona, després de prohibir-ho cap al sud, i ha advertit que podria impulsar fins i tot manifestacions.

Malestar a l’ACA

El projecte de transvasament de l’Ebre a Barcelona que han acordat el govern català i l’espanyol ha causat malestar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), segons que ha pogut saber VilaWeb. L’ACA va desestimar el projecte, que és el mateix que preveia el Pla Hidrològic Nacional i que va redactar el 2002 el Consorci d’Aigües de Tarragona, perquè el considerava inviable: les obres trigarien 21 mesos a fer-se, en comptes de mig any que preveu el govern espanyol.

L’execució del projecte implicaria la construcció d’una canonada de seixanta quilòmetres entre Tarragona i Olèrdola per portar a Barcelona els excedents d’aigua que no es consumeixen a les comarques del Camp de Tarragona que hi arriben a través del minitransvasament de l’Ebre. Aquesta mesura ja constava al ‘Projecte de connexió de les xarxes CAT i ATLL’, que la Generalitat va posar a exposició pública l’agost del 2002 . A la pàgina 58 del primer volum, s’hi especifica que les obres trigarien 21 mesos a fer-se, per la qual cosa l’ACA va desestimar que pogués servir com a mesura d’urgència.

A més l’ACA no creu que el projecte tingui cap mena de sentit en el futur, perquè d’ací a cinc anys l’increment de la demanda d’aigua al camp de Tarragona el farà inviable: aquest increment és del 5% anual, de tal manera que deixaria d’haver-hi l’excedent d’aigua que ara es vol aprofitar (que és de 1,2 hectòmetres cúbics per segons, i que a l’estiu es redueix a 0,27 hectòmetres per segon). És per aquest mateix motiu que es construirà la dessalinitzadora de Cunit; per atendre l’increment de la demanda.

Enllaços
Generalitat de Catalunya: L’episodi de sequera (pdf) | Dossier gràfic de l’aportació d’aigua amb vaixells (pdf) | Evolució i estat actual de la sequera (pdf) | Informació sobre l’estat actual de la sequera | Consells per a estalviar aigua.
Entrevista de VilaWeb TV amb Ramon Folch: ‘Hem de deixar d’actuar com un país ric en aigua’ (03/04/2008).
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Aigua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any