Dos anys del retorn incomplet dels documents espoliats a Salamanca

  • La Comissió de la Dignitat reclama que s'acabi amb la il·legalitat · La Generalitat fa pública la llista dels afectats pendents de rescabalar

VilaWeb
Redacció
31.01.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui, dijous, fa dos anys del primer i únic retorn de la documentació catalana requisada pels franquistes a la fi de la guerra del 1936-39 i retinguda a Salamanca. La Comissió de la Dignitat i el govern català exigeixen al govern espanyol que compleixi amb el deure de retornar uns documents que per llei haurien de ser en mans dels seus legítims propietaris, que la Generalitat xifra en més de tres-cents.La Comissió avisa que el divendres 8 de febrer presentarà un document legal que pot fer ajudar a desencallar la situació. Recorda que la ciutadania de Catalunya va protagonitzar un dels actes més massius a favor de la memòria històrica el 21 d’octubre i que els partits estan obligats a donar-hi una solució.

Considera que el 31 de gener de 2006 va ser un moment d’esperança per a Catalunya, que ara s’ha traduït en un profund desencís, i titlla d’insultant que l’estat espanyol incompleixi una llei vigent per interessos electoralistes. Xifra en dos milions els documents que encara s’han de retornar a ciutadans i entitats espoliades, i demana als partits polítics catalans i valencians que incloguin el retorn als seus programes.

Atenció directa als afectats

El departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha habilitat el telèfon 935.897.788 i el correu anc.cultura@gencat.cat per atendre els afectats i resoldre’ls els dubtes. El conseller Joan Manuel Tresserras denuncia que l’estat comet un greu error polític i una falta moral, perquè menysprea els drets de les persones afectades i dels seus descendents.

Només cinc-cents lligalls

De moment, el govern espanyol sols ha restituït cinc-cents lligalls a la Generalitat de Catalunya, però cap dels dos milions de documents que l’exèrcit franquista va furtar a entitats i particulars.

L’ex-ministra espanyola de Cultura, Carmen Calvo, s’havia compromès a constituir la comissió mixta per al retorn dels documents abans de l’estiu de l’any passat. El seu substitut, César Antonio Molina, va aturar-ho amb la justificació que s’havia de constituir un centre de documentació sobre la memòria històrica a Salamanca abans de restituir els papers, una condició que la llei de novembre de 2005.

CiU, ERC i ICV van presentar una moció conjunta al congrés espanyol el 16 d’octubre reclamant que es complís la llei, però els vots del PSOE, el PP i el PSC van tombar-la.

Enllaços
Llista provisional de particulars, entitats i partits amb documentació confiscada pendent de tornar de Salamanca.
Comunicat de la Comissió de la Dignitat.
Llei de devolució dels papers de Salamanca (pdf).
Arxiu de VilaWeb TV: El Palau Sant Jordi s’omple per reclamar els papers de Salamanca.
Canal a YouTube de la Comissió de la Dignitat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any