Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  13.01.2008  06:00

Comencen les emissions analògiques de Ràdio Trama al 91.4 de la FM

Men?ame
 

Després de prop d'un any d'emissió per internet, la ràdio lliure sabadellenca engega una nova etapa a les ones hertzianes gràcies a l'aportació de material per part d'altres projectes comunicatius del territori. L'objectiu de l'ocupació al·legal de l'esmentada freqüència és possibilitar una millor difusió del projecte i al mateix temps denunciar la falta de democràcia i criteris de participació en la confecció de l'espectre radioelèctric.

La voluntat de Ràdio Trama és ampliar l'àmbit de difusió del projecte, que fins ara es limitava a la tecnologia que permet la demanda i distribució de continguts multimèdia a través d'internet anomenada "streaming". Objectius com els de donar a conèixer una nova manera de fer i entendre els mitjans de comunicació i estendre la socialització de la cultura i del coneixement o oferir un espai als col·lectius que treballen a la ciutat perquè disposin d'un mitjà per difondre la seva tasca i els seus projectes entre la resta de la ciutadania, així com potenciar la relació entre els diferents col·lectius de la ciutat, estaran més l'abast de la mà de Ràdio Trama en aquesta nova etapa. Les declaracions d'un dels membres de l'emissora en aquest sentit són il·lustratives de les peculiars característiques d'aquests tipus de projectes: "Defensem el caràcter no professional de la ràdios i els mitjans lliures en general, perquè entenem que la comunicació i la seva funció social no poden tenir finalitats lucratives".

Quant als continguts de la programació, en destaquen una sel·lecció musical evidentment no condicionada per criteris comercials que inclou una gran varietat d'estils així com una desena de programes, la majoria dels quals són de producció pròpia com un informatiu setmanal, un programa de temàtica teatral, un espai de reflexió sobre sexualitats, entrevistes, monogràfics, programes autoproduïts per diferents entitats de la ciutat i fins i tot un breu espai de formació política basada en el relat assagístic.

Les ràdios lliures són aquelles estacions de radiodifusió que no estan determinades per ser propietat privada i que no mantenen interessos comercials o estan subordinades o sota control de qualsevol tipus d'administració o institució filantròpica. Des del juny de 2005 el govern espanyol desenvolupa el Plan de Reforma del Sector Audiovisual on s'aborda la refundació de la Ley General Audiovisual, i en ella es planteja el reconeixement i la reserva de freqüències per a ràdios i TV gestionades per entitats sense ànim de lucre. Això comportarà alguns canvis en el panorama dels mitjans alternatius audiovisuals i, per això, col·lectius i plataformes que treballen des de l'autogestió per a la consolidació de projectes com Ràdio Trama a Catalunya i a l'estat espanyol, com la Red Estatal de Medios Comunitarios, a la qual està adherida l'estació sabadellenca, aprofiten aquesta reordenació legislativa per condicionar en la mesura del possible el text definitiu. En el seu capítol tercer (art. 18 i 19) l'avantprojecte de la llei recull l'existència de serveis de difusió comunitària i serveis de difusió de proximitat, per la qual cosa les Comunitats Autònomes podran destinar llicències a ràdios i televisions no lucratives. Tot i això, i tal i com es demanda des del mitjans lliures i/o alternatius, la llei no estableix un Tercer Sector Audiovisual en una situació d'igualtat amb els mitjans públics-institucionals o privats-comercials, quedant així com una opció marginal amb un espai reservat de l'espectre molt reduït.

Men?ame