Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  07.01.2008  16:33

L'informe mèdic sobre Igor Portu deixa oberta la hipòtesi de les tortures

El presumpte etarra és ingressat a la UCI de l'Hospital Donostia

Men?ame
 

El diari Gara ha publicat a la web l'informe mèdic (pdf) d'Igor Portu, detingut ahir per presumpta pertinença a ETA i ingressat avui d'urgència a l'Hospital Donostia després d'estar incomunicat un dia a mans de la guàrdia civil. L'informe descriu l'estat del detingut en uns termes que permeten posar en dubte el tracte que ha rebut; destaca que pateix un pneumotòrax i el trencament d'una costella, a més d'hematomes a tot el cos.

El pneumotòrax, és a dir, l'expulsió d'aire fora dels pulmons, es pot produir de forma espontània en alguns pacients. En aquest sentit, no necessàriament implica que hagi patit tortures, però la coincidència d'aquesta afectació amb els altres símptomes descrits a l'informe fan que no es pugui descartar que n'hi hagi hagut.

Portu, de 29 anys, fou detingut a la localitat d'Arrasate amb Mattin Sarasola. Després la guàrdia civil els va portar als seus domicilis, a Lesaka. L'ajuntament d'aquesta localitat ha exigit que es garanteixin tots els drets que els corresponen i ha demanat a les autoritats que deixin clar on són i quin és el seu estat.

Eusko Alkaratsuna i Aralar han reclamat que s'aclareixi què ha passat, perquè consideren que els presumptes maltractaments suposen un fet d'extrema gravetat que qüestiona l'actuació de la policia espanyola. Aralar i EB també han demanat que hi hagi una investigació independent sobre els fets.

De moment, el jutjat de guàrdia de Sant Sebastià ha obert diligències prèvies sobre l'hospitalització de Portu, fonamentant-se en l'informe mèdic.