La Unió Europea i l’Àfrica discrepen sobre les relacions comercials

  • Els europeus volen lligar acords de lliure comerç amb alguns països africans, però aquests s'hi oposen

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.12.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cimera de caps d’estat i de govern de la Unió Europea i de la Unió Africana a Lisboa ha posat de relleu el desacord sobre les relacions comercials que han de tenir els països d’una banda i l’altra del Mediterrani. En efecte, la UE vol establir acords de lliure comerç amb diversos països africans, tal com ha ordenat l’Organització Mundial del Comerç. Tanmateix, els països africans s’hi oposen, sobretot perquè reduirien molt els ingressos de les duanes.En aquest sentit, el president del Senegal, Abdelayé Wade, va afirmar: ‘Cap país africà es pot permetre el luxe de desmantellar les seves duanes i deixar de rebre una quantitat important d’ingressos’. Així mateix, Wade va dir que no els podien imposar un termini de deu o quinze anys per adoptar el lliure comerç. Precisament, el president de Ghana i també de la Unió Africana, John Kufuor, va dir que la cooperació havia de reconèixer els drets de l’Àfrica a integrar-se a l’economia internacional, tenint en compte les seves capacitats.

La UE carrega contra Mugabe

Malgrat que la UE té com a objectiu principal a la cimera millorar les relacions econòmiques amb els països africans, els caps d’estat no es van estar de criticar el règim de Robert Mugabe, el president de Zimbabwe. En efecte, la cap de l’executiu alemany, Angela Merkel, va carregar contra l’opressió que practica el règim zimbabwès, i també de vulnerar els drets humans. Merkel va dir que les polítiques de Mugabe malmetien la imatge de la nova Àfrica.

A més, en la inauguració de la trobada, el primer ministre portuguès, Jose Socrates, ja havia advertit que no s’evitarien qüestions espinoses com la dels drets humans. Per la seva banda, el president de la Comissió europea, Jose Manuel Barroso, va criticar la forma com Mugabe tractava la població: ‘Espero francament que aquells que han lluitat per la independència i la llibertat dels seus països acceptin ara la llibertat dels seus propis ciutadans’. El primer ministre britànic, Gordon Brown, no ha assistit a la cimera per mostrar el seu enuig per la presència de Mugabe.

Polèmica de Gaddafi

Mugabe, però, no és l’únic líder polèmic a Lisboa. Divendres mateix, només arribar, el líder de Líbia, el coronel Muammar al-Gaddafi, va atacar el Consell de Seguretat de l’ONU perquè, segons que va dir, és dictarorial, ja que només hi poden assistir uns quants països privilegiats. Així mateix, al-Gaddafi va reclamar indemnitzacions als països europeus pel procés colonitzador.

La Xina, aixafant els talons a Europa

L’objectiu de la cimera és millorar la col·laboració entre tots dos continents. I és que Europa veu que comença a perdre influència respecte a la Xina en el continent africà, que ja és el tercer soci comercial del continent africà (amb intercanvis de 55.000 milions l’any passat), i l’Índia. Tot i això, Europa roman el principal donant d’Àfrica (amb una ajuda de 35.000 milions d’euros). El 2006 els intercanvis entre tots dos continents va superar els 200.000 milions d’euros: les exportacions d’Àfrica a la UE van ser de 126.000 milions euros (40 més que l’any 2000) i les exportacions de la UE a Àfrica van ser de 92.000 milions (30 més que el 2000).

La cimera d’aquest cap de setmana és la primera en set anys i, a més de les relacions comercials, s’hi tractaran qüestions de cinc àmbits: seguretat, democràcia, comerç, canvi climàtic i migració. Ara, Europa no amaga la intenció que la cimera li serveixi per recuperar la influència sobre el continent africà, molt ric en recursos naturals.

Enllaços
Web de la presidència de la UE dedicada a la cimera.
Le Monde: Franchise et volonté d’égalité en ouverture du sommet UE-Afrique.
BBC News:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any