(19/06/07). Activitat sardanista durant la Festa Major.

VilaWeb
Redacció
18.06.2007 - 23:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El passat diumenge, 17 de juny i dintre els actes de començament de la Festa Major de Sant Joan de Vilassar de Mar, l’entitat Amics de la Sardana, organitzaren la tradicional audició i ballada de sardanes pels avis, al Casal i al Pairal amb l’actuació de la cobla Iluro que tocaren 8 sardanes de 7 tirades.Per altra banda, el mateix dia de Sant Joan, a les 22 hores, l’associació us convida a ballar a la Plaça de l’Ajuntament amb la cobla Marinada que interpretarà el repertori següent:

1- Aura del Tura, de Conrad Saló i Ramell

2- En Vergés, fiscornaire, de Tomàs Gil i Membrado (dedicada a Pere Vergés)

3- Mar i palmeres, de David Estañol i Martells

4- Mariona, de Jordi Paulí i Safont

5- Aires amerencs, de Pere Fontàs i Puig

6- Al Sant Ramon, de Joaquim Soms i Janer (dedicada a Vilassar de Mar)

En aquesta audició s’estrenarà la sardana: En Vergés fiscornaire composada per Tomàs Gil Membrado, i dedicada a Pere Vergés i Planademunt. El seu fill, Joan Vergés, membre dels Amics de la Sardana de Vilassar de Mar, la presentarà en el decurs de laudició.

Pere Vergés i Plademunt, anomenat popularment “En Vergés del fiscorn“, va néixer a Vidreres el 1911, poble amb gran tradició musical. Fundà la cobla-orquestra Juventud Artística que funcionà fins a l’any 1946. L’any 1947, juntament amb uns quants músics de Vidreres, fundaren la Cobla-Orquestra Amoga on restà fins a la seva jubilació. Tota una vida dedicada a la música. Fiscornaire fou reconegut en el àmbit musical pel domini de l’instrument, habilitat que fou la seva tarjeta de visita.

Tomàs Gil Membrado, va néixer a Horta de Sant Joan el 29 d’Abril de 1915. Compositor i instrumentista de fiscorn. Tocà a la cobla Barcelona de la que fou director artístic. En el terreny de la composició, la seva producció és una recerca constant, ha composat més de mil sardanes i més de trenta obres simfòniques així com vint gloses per a cobla de cançó popular. Home ple de vitalitat, actualment amb 92 anys acabats de fer, segueix composant.

La cobla Marinada és una formació de joves instrumentistes dedicats a la sardana i la música per a cobla, que va néixer a Badalona ara fa 25 anys i que s’ha mantingut en una línia interpretativa, ben notable i dinàmica, al llarg de tot aquest temps. Aquesta trajectòria s’ha anat teixint a partir d’un llarg reguitzell d’actuacions ben reeixides, a través d’un camí evolutiu traçat a partir d’iniciatives i propostes d’espectacles que li han atorgat el reconeixement i la popularitat que té.

Vilaweb Vilassar de Mar, 7 anys amb les tradicions

Enllaços
Amics de la Sardana

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any