Ja es pot provar la versió 1.0 d’EyeOS

  • L'escriptori digital creat a Olesa de Montserrat arriba a la primera versió estable

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.06.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La versió 1.0 d’eyeOS, a mig camí entre un sistema operatiu tradicional i un escriptori digital accessible via internet, ja és a disposició de tothom. EyeOS, començat per tres nois d’Olesa de Montserrat (foto 2) amb vista a compartir arxius, s’ha convertit en un dels webOS més destacats del món i ja té més de cent mil usuaris registrats. Entre més novetats, la versió 1.0 d’eyeOS presenta una millora considerable quant a usabilitat. Us en fareu una idea si mireu aquest vídeo.La nova versió, anomenada Dahlia, també fa que eyeOS s’acosti més a un sistema operatiu convencional, perquè inclou un nucli (‘kernel’) que fa funcionar el sistema. Tot i amb això, la majoria d’usuaris el fan servir sobretot d’escriptori digital. Per descobrir-ne les possibilitats sense haver-s’hi de registrar, n’hi ha prou de provar aquestaversió de demostració. Veureu que és un complet escriptori amb un processatext, jocs, eines per a navegar per internet, una agenda, un lector d’RSS, una opció per a compartir arxius amb els altres usuaris… , amb possibilitats de personalitzar l’entorn, de guardar documents i de tenir-ho tot accessible des de qualsevol ordinador amb connexió a internet.

Entre les altres novetats ofertes hi ha una aplicació capaç d’aturar un programa que col·lapsi o faci anar massa lent l’eyeOS i un disseny encara més nítid que no els anteriors. Aviat serà possible, així mateix, que els usuaris hi instal·lin noves aplicacions des d’un receptacle semblant al dels sistemes Unix. Cal tenir present que eyeOS és programari obert i, per tant, qualsevol usuari pot accedir al codi font i crear noves aplicacions o modificar-les a conveniència. De fet, moltes de les aplicacions que aviat es podran instal·lar al sistema són obra d’usuaris d’eyeOS.

Aquesta manera de treballar a través de programari obert també ha esperonat la formació de comunitats d’usuaris d’una colla de països. De moment, ja n’hi ha a Catalunya, Alemanya, Espanya, França i la Xina.

Enllaços
EyeOS.cat, pàgina de la comunitat catalana d’usuaris d’eyeOS.
Bloc del projecte eyeOS.
VilaWeb TV: EyeOS, un sistema operatiu web des d’Olesa de Montserrat.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any